Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Závišův kříž uvidí lidé ve Vyšším Brodě. Doplní ho haptický model

V dílně Jaroslava Svobody, absolventa katedry výtvarné výchovy Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity, v současné době vzniká haptický model Závišova kříže. Ten se objeví stejně jako originál ve Vyšším Brodě na Lipensku.

„Nový kříž a některé jeho důležité části didakticky doplní samostatný artefakt této národní kulturní památky, která je třetí nejcennější zlatnickou památkou v České republice, hned po korunovačních klenotech a relikviáři sv. Maura. Budou jednou z největších atrakcí tohoto léta na Lipensku,“ uvedl za Turistický spolek Lipenska Pavel Pechoušek, který o novince informoval.  

Nyní celý proces míří do finále. „Model musí být ještě doplněný popisem konkrétních námětů v Braillově písmu a QR kódy, které budou odkazovat na texty v češtině, angličtině a němčině a na mluvený text,“ popsala autorka konceptu Zuzana Duchková z katedry výtvarné výchovy.

Autor využívá k výrobě epoxidovou pryskyřici, se kterou pracuje vůbec poprvé. Nejen proto vznikal model několik stovek hodin. 

„Haptický model je tvořen třemi částmi. Samotný kříž vyhotovený v přesné velikosti oproti originálu. Kristus, jenž je na vyšebrodské památce umístěn v prostředku na přední straně, byl převeden do velikosti, která odpovídá čtyřem dlaním průměrného dospělého člověka. Zlaté emaily svatých, které jsou na Závišově kříži na zadní straně byly trojnásobně zvětšeny oproti originálu a zároveň převedeny do reliéfní podoby. Tato všechna díla jsou zasazena do tmavého dubového podkladu, který by měl zvýraznit jejich zlatou nuanci,“ vysvětlil Svoboda.

Originál Závišova kříže, v němž je uložen pravý kousek dřeva z kříže, na kterém byl ukřižován Ježíš Kristus, bude vystaven k obdivu a uctívání od 1.července 2024 do 30 září 2024 v gotické Rožmberské oratoři vyšebrodského klášterního kostela.

Soubor artefaktů bude připravený na letošní letní turistickou sezónu. V klášteře se bude nejspíš instalovat při tradičním odhalení samotného originálního Závišova kříže.

„Haptický model Madony vyšebrodské je instalován v galerii věnované gotickému umění, kde si mohou návštěvníci kláštera prohlédnout velmi cenné sochy a obrazy z tohoto období. Je zde například sbírka Madon takzvaného „krásného slohu". Gotické umění koresponduje se starobylostí vyšebrodského kláštera, kde už skoro 800 let žijí řádoví bratři podle hesla „Ora et labora". Jak to v galeriích bývá, hodnotné exponáty jsou za sklem, nelze se jich dotknout. To platí pro Madonu vyšebrodskou i pro Závišův kříž. Ovšem haptické modely nám umožňují ideálně doplnit vjem, ať už je návštěvník nevidomý nebo není,“ dodal Petr Dvořák správce majetku cisterciáckého kláštera ve Vyšším Brodě.

Vyšebrodský klášter je jediný fungující mužský cisterciácký klášter v ČR a národní kulturní památka. Opatství založil v roce 1259 Vok z Rožmberka. Klášter ročně před covidem navštěvovalo 30 000 lidí.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Poskytl Turistický spolek Lipenska

Štítky závišův kříž, vyšší brod, památka, jihočeský kraj, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závišův kříž uvidí lidé ve Vyšším Brodě. Doplní ho haptický model  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.