Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jihozápad Čech zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně

Jihozápad Česka zasáhlo ve čtvrtek dopoledne zemětřesení, které pocítili lidé v několika okresech. Vyskytlo se nedaleko Písku v hloubce zhruba 18 kilometrů. Vyplývá to z údajů Evropského středomořského seizmologického centra.

Krátce po otřesu o něm začali lidé informovat na sociálních sítích. Pocítili ho například ve Strakonicích, Oseku, Volyni, Písku či Miroticích.  Otřes zaznamenali lidé také v krajích Plzeňském a Středočeském. „Březnice také asi 10 sekund. Třásl se celý barák. Dost divné,“ hlásil ve facebookové skupině skupině Lovci bouřek, extrémní počasí a jiné jevy muž z Příbramska.

„Horažďovice ano. Chvíli jsem myslela, ze mi to vysklí okna v síni,“ přidala Jana Adámková z Klatovska. Silný otřes zaznamenal i Richard Beneš, který se právě nacházel doma v obci Seč u Blovic na jižním Plzeňsku. „Najednou se ozvalo velmi silné zadunění. Bylo to podobné, jako když kolem projíždí nějaký těžký nákladní automobil. Ale tentokrát to bylo mnohem silnější a uvědomil jsem si, že to vycházelo ze spodní části domu. Hned jsem se šel podívat k oknu, kde je ten projíždějící náklaďák, ale žádný tam nebyl, což bylo opravdu divné. Teď už tedy vím, že to bylo zemětřesení," uvedl Beneš.    

„Jedná se o otřesy, které by neměly způsobit prakticky žádné škody. Síla 3,9 v celosvětovém měřítku nepředstavuje nic výjimečného, ale na české poměry je to relativně vzácné. Hloubka epicentra 18 kilometrů je dvojnásobná v porovnání s otřesy, které se objevují v západních Čechách. Čím je epicentrum hlouběji, tím méně se to projeví na povrchu," řekl pro Českou tiskovou kancelář Jakub Klicpera z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. 

Podle Evropského středomořského seizmologického centra došlo k zemětřesení v 11:41 v hloubce 13 kilometrů. Server CSEM-EMSC informoval o síle 3,4. Obdobné údaje jsou k dispozici také na webu Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR, který byl několik minut přetížený. 

„Ve čtvrtek v 11:41 SEČ vzniklo u Mirotic v jižních Čechách zemětřesení s magnitudem 3.9. Bylo pocítěno v širokém okolí až po Šumavu. Hloubku odhadujeme na 18 km. Prosíme vyplnit makroseismický dotazník na stránkách Geofyzikálního ústavu,“ napsali později zástupci Geofyzikálního ústavu na svůj facebookový profil

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Geofyzikální ústav AV ČR v.v.i.

Štítky zemětřesení, jihočeský kraj, česko, jihozápad, písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihozápad Čech zasáhlo zemětřesení o síle 3,9 stupně  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.