Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na jihu Čech hořel kostel. Hasiči před ohněm zachraňovali cennosti

, aktualizováno 25. března 2024, 20:52

K požáru kostela vyjížděli v pondělí jihočeští hasiči do Chlumu u Třeboně na Jindřichohradecku. Během hodiny dokázali oheň dostat pod kontrolu. Poté začalo rozebírání střechy. V průběhu zásahu hasiči odnášeli cennosti do bezpečí. Předběžná škoda je 15 milionů korun.

O požáru informoval mluvčí jihočeských hasičů Vratislav Malý na sociální síti X. Hasiči do Chlumu u Třeboně vyjížděli před 18. hodinou. „Devět cisteren a dva automobilové žebříky aktuálně zasahují u požáru střechy kostela na náměstí v Chlumu u Třeboně. Požár byl nahlášen v 17:55 a krátce před sedmou ho hasiči dostali pod kontrolu. Provádíme rozebírání střešního pláště kostela,“ napsal Malý.


Požár kostela na Jindřichohradecku. Zdroj: HZS JK

Při požáru se nikdo nezranil. Výše škody zatím podle hasičů není stanovena. Na místě podle Malého pracuje vyšetřovatel požárů. „Kontrolují se také ještě různá místa na střeše, kde by mohlo být další ohnisko, aby nezačalo znovu hořet," uvedl. Dodal, že výše předběžné škody, kterou odhaduje majitel na 15 milionů korun, se po přesnějším prozkoumání místa může ještě změnit.

„Cennosti z kostela evakuujeme do prostor, které zajistila starostka obce, aby se předešlo jejich dalšímu poškození během hasebních prací,“ dodal mluvčí. 

Hasiči před devátou hodinou večer na X napsali, že se blíží k ukončení zásahu. „Jednotky jsou postupně vraceny na své základny. Zasahovalo sedm dobrovolných a dvě profesionální jednotky," uvedli. Co stálo za vznikem požáru zatím neuvedli. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS JK

Štítky hzs jk, kostel, chlum u třeboně, hasiči, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech hoří kostel. Hasiči před ohněm zachraňovali cennosti  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.