Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Bytová výstavba v Jihočeském kraji loni meziročně vzrostla o 17,7 procenta

Jihočeský kraj loni dosáhl ve srovnání s předchozím rokem nejvýraznějšího navýšení počtu dokončených bytů mezi kraji v Česku, a to o 17,7 procenta. Postaveno bylo 2 368 bytů, což je o 356 více než v roce 2022. V celém Česku statistiky zaznamenaly naopak meziroční pokles výstavby o 3,3 procenta.

Meziročně se v jižních Čechách zvýšil i počet zahájených staveb nových bytů - o 1,8 procenta na 2017 bytů, což kraji zajistilo druhé místo mezi regionu. V celé zemi v roce 2023 pokleslo množství zahájených staveb bytů meziročně o 15,5 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

V celém Česku stavbaři zahájili loni výstavbu 35 700 nových bytů. Jihočeský kraj měl na tom podíl 5,6 procenta a v žebříčku krajů se zařadil na páté místo. Významný nárůst v kraji zaznamenala výstavba bytů v bytových domech. V roce 2023 se jich na jihu Čech začalo stavět 600, což byl oproti roku 2022 téměř dvojnásobek. Co se týče zahájení stavby bytů v rodinných domech, tam nastal pokles o více než čtvrtinu oproti roku 2022. Loni jich stavbaři začali stavět 964.

"Při srovnání jihočeských okresů se nejvíce začaly stavět nové byty na Písecku, a to dvojnásobně. Vysoký nárůst počtu zahájených bytů vykázal také okres Český Krumlov. Na jeho území bylo meziročně zahájeno o téměř 90 procent bytů více a na celkové výstavbě kraje se podílel nejvíce - 22,7 procenta," řekla Irena Votrubová z krajské správy ČSÚ v Českých Budějovicích. Nejhlubšího propadu dosáhl okres České Budějovice, kde bylo meziročně zahájeno o 41,6 procenta bytů méně.

V České republice bylo v roce 2023 dokončeno 38 082 bytů. Jihočeský kraj se na tom podílel 6,2 procenta, což ho zařadilo na šesté místo v mezikrajském srovnání. V jižních Čechách lidé zkolaudovali 1 423 bytů v rodinných domech, což je meziroční nárůst o 11,3 procenta. Jejich podíl na celkové dokončené výstavbě činil 60,1 procenta. Výstavba v bytových domech vzrostla o 37 procent.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, byty, Jihočeský, ČSÚ, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bytová výstavba v Jihočeském kraji loni meziročně vzrostla o 17,7 procenta  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.