Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Parkování ve Strakonicích mírně zdraží. Město bude instalovat nové automaty

Ve Strakonicích uvedou do provozu nové parkovací automaty. Jejich instalace podle vedení města představuje významný krok k zajištění pohodlnějšího a efektivnějšího parkování pro místní i návštěvníky.

Výměna automatů začíná se začátkem dubna. „Na vybraných parkovištích budou instalovány tzv. totemy, neboli virtuální parkovací automaty (VPA) s QR kódem, sloužící výhradně k platbě prostřednictvím telefonu a jeho webového rozhraní. Uvedení VPA do provozu nyní prochází dílnou vývojářů samotné technologie, která se navrhuje pro podmínky našeho města. Jakmile bude připravena do provozu, budeme o ní včas informovat,“ uvedla mluvčí města Markéta Bučoková.

Nová zařízení mají umožnit rychlou a pohodlnou platbu. Lidé musí zadat SPZ auta, ale už nebudou muset dávat lístek za okno, i když je automaty zpočátku budou tisknout. 

„Změna se chystá rovněž v oblasti dokladů o úhradě parkovného. I přesto, že na samém začátku fungování nových automatů budou lístky automaticky tištěny, již nebude nutné, aby se řidič vracel ke svému autu s dokladem o zaplacení a ten umístil za přední sklo. Díky novým technologiím tato povinnost odpadá. Výhradně, že si řidič sám tisk dokladu vyžádá, je tento požadavek nový parkovací automat schopen zajistit. Po úplném zavedení softwaru do provozu se automatický tisk lístků zruší,“ upřesnila mluvčí. 

S instalací souvisí změna tarifů parkování a časového rozmezí poplatků. Už nebude platit první půlhodinu parkování zdarma. Řidiči ale nebudou platit v části ulice Na Ohradě. Na všech parkovištích bude nutná platba od pondělí do pátku od 8:00 do 17:00 a v sobotu od 8:00 do 12:00.

Pouze na parkovišti U Dudáka se bude platit v týdnu od 8:00 do 16:00. Základní cena za hodinu parkování bude deset korun, každá další pak 20 Kč. Minimální tarif je pět korun.

Dražší parkování bude na Velkém náměstí, Palackého náměstí a v Podskalské ulici, kde každá další hodina bude stát 30 Kč. Levnější tarif bude na parkovišti u sv. Markéty a v Lázeňské ulici, za každou další hodinu motoristé zaplatí deset korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Bartoš

Štítky parkování, parkoviště, automat, strakonice, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkování ve Strakonicích mírně zdraží. Město bude instalovat nové automaty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.