Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V Jihočeském kraji letos onemocnělo černým kašlem dosud 1 177 lidí

V Jihočeském kraji onemocnělo od začátku roku 1 177 lidí černým kašlem. V minulém týdnu registrovali hygienici v regionu 118 nových případů. Je to o 24 méně než o týden dříve. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků. Jihočeský kraj je černým kašlem zasažený nejvíc ze všech regionů ČR.

V posledních čtyřech týdnech vidíme jisté zpomalení dynamiky růstu. Nejexponovanějšími skupinami jsou stále studenti středních škol. Co se týče okresů, nejvíce případů registrujeme na Českobudějovicku, a to 497. Mezi dětmi do jednoho roku jako nejzranitelnější věkové skupiny registrujeme 20 případů, v uplynulém týdnu nepřibyl žádný nový případ," uvedla ředitelka jihočeských hygieniků Kvetoslava Kotrbová.

Černý kašel se objevuje i jinde v Evropě. V České republice se dřív vyskytoval občas v několika případech, teď je na vzestupu. Lidé, u nichž od očkování proti černému kašli uplynula delší doba, se mohou dát přeočkovat. Vakcínu dospělí doplácejí, ale některé pojišťovny na očkování přispívají. Od začátku letošního roku Státní zdravotní ústav (SZÚ) eviduje téměř 8 000 případů černého kašle.

Nemoc se v úvodu projevuje jako jiné respirační infekce. Typickým příznakem je dávivý kašel, přičemž záchvaty mohou přetrvávat několik dní. Nákaza je nebezpečná hlavně pro neočkované děti nebo seniory.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, Jihočeský, černý kašel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji letos onemocnělo černým kašlem dosud 1 177 lidí  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.