Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Začala rekonstrukce části budějovické čistírny odpadních vod, obejde se bez omezení

Českobudějovická čistička odpadních vod (ČOV) patří mezi největší v kraji a přitékají do ní odpadní vody z domácností čítajících celkem 115 tisíc lidí a celé řady průmyslových objektů. Její technologické vybavení však pochází převážně z let 2008 - 2009 a nachází se již na hranici své životnosti. ČOV tak čeká rozsáhlá rekonstrukce za více než 30 milionů korun.

Na českobudějovické čistírně začala kompletní rekonstrukce lapáku písku, usazovací nádrže splaškové linky a souvisejícího vybavení. Práce potrvají téměř rok, přesto nebudou mít díky mnoha opatřením na kvalitu čištění odpadních vod z krajského města a okolních obcí žádný dopad.

Jsou rozděleny do několika na sebe navazujících částí. V tomto týdnu bylo především zapotřebí přečerpat veškeré odpadní vody ze splaškové linky a vytvořit provizorní hrazení mezi ní a sousedící dešťovou linkou, aby mohla samotná rekonstrukce začít," vysvětlil technický ředitel ze společnosti ČEVAK Jiří Lipold.

"V současné době se již aerační elementy nacházejí na konci své ekonomické i fyzické životnosti. Vlivem stárnutí aeračních membrán klesá účinnost využití vzdušného kyslíku, což se negativně projevuje na ekonomice a potažmo i spolehlivosti čistícího procesu. Fyzické opotřebení membrán bývá zdrojem častějších poruch spojených s únikem vzduchu poškozenou membránou s dopady na rovnoměrnost intenzity aerace nádrže a její účinnost," popsala důsledky špatného technického stavu zařízení mluvčí Českých Budějovic Jitka Brůha Welzlová.

Umělci vyzdobili vodohospodářské objekty. Vandalové fasádu zničili

Dva objekty společnosti Čevak poškodili vandalové v Českých Budějovicích. Šlo o budovy, které v minulosti umělci vyzdobili hravými motivy. Firma o události informovala policii.

Ta také doplnila, že součástí modernizace aeračního systému bude zahrnovat dopravu, kompletní demontáž všech aeračních elementů v každé provzdušňované nádrži, jejich odvoz specializovanou firmou a ekologickou likvidaci.

Po celu dobu rekonstrukce nahradí linku zpracovávající splaškovou vodu linka dešťová. „Kromě stavebních částí, tedy například úprav povrchu nádrže, se obnova týká všech technologií a strojního vybavení, jako jsou pojezdové mosty, trubní rozvody, provzdušňovací rošty, rotační dmychadla a mnohé další. Osazeno bude také výkonnější zařízení na praní písku,“ doplnil Lipold.

Výsledkem prací bude obnova jedné z nejstarších částí čistírny, která již byla na hranici své životnosti. Náklady jsou vyčísleny na 34,5 milionu korun bez DPH a investorem je statutární město, jako vlastník vodohospodářského majetku.

„Uvědomujeme si význam spolehlivého čistění odpadních vod, a proto do modernizace čistírny pravidelně investujeme. V loňském roce to byla například výměna kogenerační jednotky, která slouží k výrobě elektrické energie a zbytkového tepla z bioplynu. Instalován byl také nový systém provzdušňování biologické linky a mnohé další investice jsou před námi,“ připomněl náměstek primátorky Michal Šebek.

Českobudějovická čistírna odpadních vod je největší v Jihočeském kraji. Přitékají sem odpadní vody nejen z Českých Budějovic, ale i z okolních obcí, jako je například Rudolfov, Hosín, Borek, Dobrá Voda nebo Srubec. V těchto městech a obcích žije celkem 115 tisíc obyvatel, čistírna však zpracovává i odpadní vody z celé řady průmyslových podniků. Denně na čistírnu přiteče zhruba 36 tisíc metrů krychlových odpadní vody, což je v přepočtu přes 400 litrů za vteřinu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEVAK

Štítky čistička odpadních vod, ČEVAK, rekonstrukce, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala rekonstrukce části budějovické čistírny odpadních vod, obejde se bez omezení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.