Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Lazebnický most v Českém Krumlově je opět v provozu, vydržet má 70 let

Po čtyřech měsících se Lazebnický most v Českém Krumlově opět otevírá pro automobilovou dopravu. Na památkově chráněném mostu stavbaři nainstalovali novou ocelovou konstrukci včetně dřevěné mostovky, vozovky, zábradlí a chodníku. Opravený most má sloužit minimálně 70 let.

Chodci mohou Lazebnický most využívat již dva týdny, nyní je přístupný i pro další způsoby dopravy. Ve čtvrtek 2. května ho přestřižením pásky symbolicky otevřeli zástupci města a firem, které se na rekonstrukci podílely. Nová mostní konstrukce, po které denně projdou stovky lidí má vydržet dalších 70 let. 

Při kompletní rekonstrukci zůstaly původní pouze opěry a středová podpěra z kamenného zdiva, vše ostatní se vyměnilo. „Měsíc trvala demontáž nosné konstrukce a sanace spodní stavby. Následně stavaři nainstalovali ocelovou nosnou konstrukci včetně dřevěné mostovky, vozovky, zábradlí a chodníku. Na tyto části je použité dubové, modřínové a smrkové dřevo,“ shrnuje průběh rekonstrukce místostarosta Zbyněk Toman.

Oprava Lazebnického mostu byla náročná, zejména z hlediska umístění stavby v centru města. „Museli jsme se vypořádat hlavně s obtížným přístupem k samotnému mostu. Tento problém jsme vyřešili 700 metrů dlouhou provizorní příjezdovou cestou, kterou jsme zřídili v řece Vltavě od pivovaru až k mostu. Veškeré práce s těžkou technikou probíhaly přímo z násypu v řece,“ popsal Jiří Urban ze společnosti MI Roads, která rekonstrukci prováděla. Násyp v řece byl po skončení opravy zase odstraněn.

Opravený Lazebnický most v Českém Krumlově se otevřel pro pěší

Lidé už chodí přes opravený Lazebnický most v Českém Krumlově, který je důležitou spojnicí centra se zámkem. Pro pěší ho v pátek odpoledne otevřeli po čtyřech měsících, kdy byl uzavřený kvůli kompletní rekonstrukci. Pro automobilovou dopravu se...

Stavaři se museli také vyrovnat s velkou vodou, kterou způsobilo rychlé tání sněhu na Šumavě a která začala den před Štědrým dnem a trvala až do konce ledna. Omezení na mostě mělo původně trvat 6 měsíců, nakonec se podařilo zprovoznit most pro pěší za 3,5 měsíce a za 4 měsíce je most zprovozněn kompletně i pro dopravu.

Havarijní stav Lazebnického mostu v centru města tížil občany i radní. „Exponovaný most v centru města byl prakticky v havarijním stavu, dřevěné části mostu byly vyžilé, napadené dřevokaznou houbou a původní ocelové nosníky z 50. let minulého století byly zrezivělé. Kompletní rekonstrukce byla proto nevyhnutelná,“ uvedla mluvčí Českého Krumlova Petra Nestávalová.

Doplnila, že rekonstrukce stálá 32 milionů korun. "Zajištění provozu a oprav mostů a lávek s sebou nese značné finanční zatížení rozpočtu města, protože na tento typ staveb nejsou poskytovány žádné dotace," doplnila Nestávalová. 

Lazebnický most spojuje části historického centra, ležícího na obou březích Vltavy, která městem, zapsaným na seznamu památek UNESCO, protéká. Propojuje také ulice Latrán a Radniční, které slouží k zásobování místních provozoven a jsou tak velice vytížené a frekventované. „Právě proto jsme k rekonstrukci přistoupili mimo hlavní turistickou sezónu, abychom minimalizovali její dopad na obyvatele, provozovatele podniků i návštěvníky,“ vysvětlil již dříve krumlovský místostarosta Toman.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Český Krumlov

Štítky Český Krumlov, Lazebnický most, oprava, rekonstrukce, kulturní památka, dopravní omezení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lazebnický most v Českém Krumlově je opět v provozu, vydržet má 70 let  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.