Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

V nepřístupném terénu spadl na ženu strom, záchranáři ji museli vyzvednout za pomoci vrtulníku

Nedaleko Týna nad Vltavou došlo v sobotu odpoledne k pádu stromu, který těžce zranil ženu. Zasahovala posádka z Týna nad Vltavou a vrtulník LZS Kryštof 13, neboť úraz se stal v nepřístupném terénu. Záchranáři museli pacientku evakuovat pomocí lanového podvěsu. Žena byla následně transportována do nemocnice v Českých Budějovicích a rychle operována.

Jihočeští záchranáři museli o víkendu zasahovat nedaleko Týna nad Vltavou. V sobotu 22. června v odpoledních hodinách tam na ženu spadl strom, který ji těžce zranil. Na místo záchranáři vyslali nejbližší posádku z Týna nad Vltavou a vrtulník LZS Kryštof 13, neboť k úrazu došlo v nepřístupném zalesněném terénu. Vrtulník přistál na okraji lesa souběžně s přijíždějící sanitkou a jednotkou hasičů.

„Lékařka z Letecké záchranné služby a letecký záchranář si vzali zásahové batohy a materiál na případné vyzdvižení za pomoci lanového podvěsu, nasedli do sanitního vozidla a vyjeli do lesa. Nepodařilo se jim však dojet až k pacientce, a tak museli půl kilometru postupovat pěšky,“ popsala okolnosti komplikovaného zásahu mluvčí jihočeských zdravotníků Zuzana Fajtlová.

Zdravotníci ženu transportovali za využití lanového podvěsu.

Pacientka dle ní utrpěla po zásahu vrcholu padajícího stromu těžké poranění hlavy a byla ohrožena na životě. Na místě jí tak záchranáři poskytli nezbytnou přednemocniční neodkladnou péči. „Ošetřené jsme zavedli žilní vstup, podali medikaci a imobilizovali ji v celotělové matraci. Souběžně jsme informovali pilota a palubního navaděče, že bude třeba provést evakuaci pacientky za využití lanového podvěsu,“ pokračovala Fajtlová.

Zajištěná pacientka tak byla uložena do transportní sítě a za pomoci lanového podvěsu ji vrtulník vyzdvihl z lesního porostu a v doprovodu lékařky a záchranáře ji transportoval na okraj lesa. Zde ji záchranáři přeložili na palubu vrtulníku a transportovali do českobudějovické nemocnice, kde byla do třiceti minut operována.

Letecká záchranná služba Jihočeského kraje poskytuje nejen přednemocniční neodkladnou péči, ale letečtí záchranáři jsou vycvičeni také právě k těmto technickým zásahům, kdy za využití podvěsu dokáží evakuovat pacienty jak z nepřístupných terénů, tak i z vodních ploch, budov a podobně.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS

Štítky zranění, spadlý strom, záchranáři, vrtulník, vyproštění, nepřístupný terén

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nepřístupném terénu spadl na ženu strom, záchranáři ji museli vyzvednout za pomoci vrtulníku  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.