Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Úterý 3. září 2024  |  Svátek má Bronislav
Bez reklam

Záchranné centrum v táborské zoo pomohlo prvním zvířatům, útočiště v něm našla pětice vlků

Záchranné centrum pro chladnomilné šelmy, které zoologická zahrada v Táboře otevřela před měsícem, poskytlo zázemí prvním zvířatům. Využila jej pětice vlků, jež odebral pražský městský úřad soukromému chovateli. Důvodem bylo mimo jiné to, že zvířatům neposkytoval odpovídající podmínky.

Díky profesionální práci odborníků proběhl převoz šelem do záchranného centra v zoo Tábor hladce. Nové navýšení kapacity záchranného centra umožní, že zde budou moci žít vlci a jejich kříženci důstojně, než se pro ně najde nové umístění. Tato zvířata se mohou stát nezvladatelnými a nevhodný chov může představovat hrozbu pro chovatele i jeho okolí. Ministerstvo životního prostředí se ve spolupráci s Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR a Českou inspekcí životního prostředí snaží bránit tomu, aby se kříženci dostali do přírody a křížili se s volně žijícími vlky. Zároveň je pro nás prioritou zajistit důstojné podmínky všem chovaným zvířatům," řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Vlk obecný patří mezi zvláště chráněné druhy České republiky a podléhá také ochraně podle mezinárodní úmluvy CITES o obchodování s ohroženými druhy.

Každý chovatel ohroženého druhu musí být schopen prokázat jeho původ. Vědomé nakládání s vlky či kříženci bez potřebných dokumentů je nelegální a prodejce, stejně tak jako kupující, se vystavují postihu. Česká inspekce životního prostředí proto v tomto případě prověřuje, zda chovatel vlků dodržel všechny zákonné podmínky," uvedl ředitel České inspekce životního prostředí Petr Bejček.

Náklady na výstavbu centra CITES se pohybovaly kolem 13 milionů korun. Podle statistik ministerstva životního prostředí v Česku zhruba dvě stovky šelem žijí u soukromých chovatelů. V zoologických zahradách jich je pak pouze přibližně stovka. Některé šelmy však žijí v nevhodných podmínkách nebo je majitelé drží nelegálně.

„Vybudování záchranného centra CITES pro chladnomilné šelmy je konkrétním naplněním hlavního poslání táborské zoologické zahrady, kterým je ochrana ohrožených druhů zvířat. Jde o nejmodernější zařízení tohoto druhu u nás vybudované v souladu s nejnovějšími zoologickými a chovatelskými trendy. Zvířata v něm naleznou opravdu komfortní podmínky, mohou mimo jiné využívat jezírko nebo vyvýšenou palandu. Vlci, kteří až dosud žili ve velmi stísněných podmínkách, si už na nový domov v Táboře zvykají a užívají si pro ně nebývalého prostoru a komfortu,“ řekl ředitel ZOO Tábor Evžen Korec.

Rozlohou největší zoologická zahrada jižních Čech, táborská, vznikla v květnu 2015 poté, co ji od insolvenčního správce koupil pražský developer a biolog Evžen Korec. V táborské zoo žije přes 380 zvířat více než 70 živočišných druhů. Zoo se specializuje na chov ohrožených druhů. Dlouhodobě se věnuje projektu návratu zubra evropského do přírody.

Do roku 2028 by mělo v republice vzniknout minimálně pět záchranných center CITES pro umístění velkých šelem. Celková odhadovaná kapacita je 20 jedinců velkých šelem, jako je lev nebo tygr, a 10 jedinců pro kočkovité šelmy střední velikosti. Požadavky na celkové kapacity se ale mohou ještě změnit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ZOO Tábor

Štítky ČR, příroda, zoo, Tábor, vlci, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranné centrum v táborské zoo pomohlo prvním zvířatům, útočiště v něm našla pětice vlků  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.