Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Dinopark namísto kulturní památky. Zámek v Chlumu u Třeboně se mění v zábavní park bez jakýchkoli povolení

Rekonstrukce památkově chráněného objektu bez jakýchkoli povolení, týrání zvířat a problémy s financemi. Kauzy kolem zámeckého areálu v Chlumu u Třeboně se neustále hromadí. Nyní k nim přibývá snaha majitelů vybudovat v zámeckém areálu zábavní centrum s dinoparkem, bobovou dráhou a lanovým parkem. Výstavbu chtějí navíc financovat pomocí podezřelých dluhopisů, které nabízejí svým zákazníkům.

Na internetu se nyní zámek v Chlumu u Třeboně prezentuje fotkami luxusně zařízeného interiéru a láká klienty na pobyt v jedinečných prostorech zámku, který je spojený s osudem arcivévody Františka Ferdinanda d’Este. Skutečnost je však taková, že nový majitel zámku, podnikatel s rusko-kazašskými kořeny Daniel Bakaev, na památkově chráněné stavbě provádí razantní změny bez jakéhokoli stavebního povolení a bez dozoru památkářů, které do objektu dlouhodobě odmítá pustit.

„Přístup majitele je stále stejný a nedošlo k žádnému posunu,“ sdělil ředitel územního odborného pracoviště Národního památkového ústavu Daniel Šnejd. Doplnil také, že díky tomu, že areál zámku je již nyní otevřený pro veřejnost, si památkáři mohli prohlédnout alespoň stav zámeckého parku. Ten je dle jejich vyjádření četnými úpravami silně poškozený.

U zámku chtějí vybudovat dinopark

„Veškeré zvířecí výběhy jsou řešeny bez ohledu na porost a stromy v parku, a při jejich instalaci nenávratně porušili kořeny více než dvousetletých stromů. Přemístili sochy štvanice, při čemž se socha zdeformovala a na několika místech popraskala,“ vyjmenoval některé ze škod. Jednatel majitele zámku Pavel Žufan však tato nařčení odmítá s tím, že při pracích postupovali s maximální opatrností. „Opravdu neexistuje možnost, že bychom nějakou sochu poškodili,“ řekl.

I přes četné výzvy od památkářů a udělení několika pokut se na přístupu majitele dlouhodobě nic nezmění. Nyní navíc plánuje transformaci zámeckého areálu posunout na zcela novou úroveň. Ohrady se zvířaty, trampolíny, nafukovací hrad či dráhu pro čtyřkolky, které již v historickém areálu jsou, mají doplnit ještě lanový park, bobová dráha a dinopark.

Problémy s financemi

Tento nákladný plán, který by měl být dle informací uvedených na stránkách zámku dokončen do jara roku 2025, chce majitel zámku financovat pomocí dluhopisů, které svým zákazníkům nyní na webu nabízí. Zámek důvěryhodnost této investice dokládá smyšlenými informacemi o návštěvnosti areálu, které vyvracejí sami obyvatelé Chlumu, kteří se kolem areálu denně pohybují.

Důvěryhodnost celého projektu snižují také finanční problémy a nařčení z podvodného jednání, kterým provozovatelé zámeckého areálu v minulosti čelili. Najatým stavebním firmám, které na zámku pomáhaly s rekonstrukčními pracemi, totiž majitel dluží miliony.

Týraná zvířata i dráha pro čtyřkolky. Kulturní památku mění bez povolení na zábavní park a úřady jsou bezmocné

Trampolína, nafukovací hrad, lukostřelba, ohrady s desítkou zvířat nebo dráha pro terénní čtyřkolky. Zámecký park před zámkem v Chlumu u Třeboně se z veřejně přístupné zeleně změnil v soukromý zábavní park. Areál však funguje bez jakýchkoliv...

„V červenci 2023 nám zaplatili naposledy a od té doby už se jen vykrucovali, chtěli po nás slevu a zaplacení starších zakázek podmiňovali tím, že pro ně uděláme další práce. Další desítky milionů pak majitelé zámku dluží dalším firmám, které na zámku pracovaly,“ popisal Karel Tománek, který na zámku pracoval pod firmou N-stav servis.

Na problém s penězi pak ukazuje i několik nespokojených zákazníků, kteří si stěžovali na neochotu majitelů zámku vracet peníze za zrušené rezervace. „Plánovaný pobyt nám zrušili jen tři dny před odjezdem. Náhradní termín jsme odmítli a chtěli jsme vrátit peníze. Několikrát jsme se spojili a oni nám slíbili, že je hned odešlou. Platba ale nepřicházela. Odmítli nám také poskytnout potvrzení o odeslání platby. Peníze přišly až s velkým zpožděním, když jsem začal vyhrožovat, že vše nechám prověřit Českou obchodní inspekcí,“ popsal svou zkušenost Martin Hrušat.

Zbourali schodiště a vytrhali historickou podlahu

Zástupci firem, které na zámku pracovaly, také potvrdili, že historická stavba, která je památkově chráněná, prošla pod vedením nových majitelů drastickou proměnou, která nebrala žádný ohled na její historickou hodnotu. Kvůli snaze majitele ušetřit peníze je pak dle zástupců stavebních firem výsledný stav budovy zdraví nebezpečný.

„První dvě patra jsou nazdobená a vypadají skvěle, realita je ale jiná. Na všem chtěli ušetřit. Když půjdete do vyšších pater a podkroví, uvidíte, v jak špatném stavu stavba je. Krov je úplně shnilý, kdyby se na to podíval statik, v životě by to nepovolil, může to kdykoli spadnout,“ popsal Filip Novotný, majitel firmy N-stav servis, které majitel zámku dluží na fakturách přes tři miliony korun.

Zámek v Protivíně zajistila policie kvůli možné trestné činnosti, uvedli Seznam zprávy

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) nechala zajistit zámek a podzámčí v Protivíně na Písecku kvůli podezření, že jsou výnosem z trestné činnosti. Jde o insolvenci společností Diversity Capital (DC), přes kterou lidé v Česku...

Firma na zámku pracovala od listopadu 2022. Pro investora za tu dobu zařizovala nové omítky, lepidla, štuky či betony. Dělala také nové výtahové šachty, montovala tepelná čerpadla, sádrokartony či rekonstruovala okna.

„Zámek nemůže projít ani z požárně-bezpečnostního hlediska. Byla tam dvě schodiště, jedno ale nechali zbourat a nahradili ho výtahy. Stejně neuctivě se chovali i k dalším částem stavby. Historické podlahy vytrhali s tím, že se tam dá koberec a nikdo nic nepozná,“ prozradil Novotný.

I tato nařčení však Žufan odmítá. „To je ale naprostý nesmysl. Krov je v pořádku, co bylo potřeba, to jsme udělali ihned. Jestli je krov ale vyměněný, to vám teď říct nedokážu. Stavební práce na zámku zastřešovala jiná firma a já o tom nic nevím,“ uvedl Žufan. Podle zúčastněných firem ale na celý stavební proces dohlížel jménem svého nadřízeného Bakaeva právě on.

Týrání zvířat pokračuje

V zámeckém areálu na návštěvníky čeká také téměř 90 zvířat. Provozovatelé lákají například na lišky, poníky, osly, lamy, kozy, prasata či pštrosy. Pro chov zvířat však nesplňují patřičné podmínky a Krajská veterinární správa (KVS) v areálu odhalila několik dalších porušení zákona včetně týrání zvířat.

„V areálu jsme byli na kontrolní akci spolu s Českou inspekcí životního prostředí. Na místě jsme odhalili několik nedostatků a vícenásobné porušení zákona. Provozovatelé zámeckého parku porušují plemenářský zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat, zákon o veterinární péči a zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ přiblížil ředitel KVS Jihočeského kraje František Kouba.

Žufan už dříve namítal, že tato obvinění jsou zveličená a zaměstnanci zámku již dali vše do pořádku. Dle Kouby však problémy v areálu přetrvávají i po třech měsících. „Stále probíhá správní řízení a už padly i nějaké pokuty. Určitě to není vyřešené a problémy tam jsou. Navíc jsme v areálu od té doby prošetřovali i další hlášení,“ uvedl Kouba.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky zámek, chlum u třeboně, dinopark, bobová dráha, památkáři, finance, podvod, trestná činnost, týrání zvířat

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dinopark namísto kulturní památky. Zámek v Chlumu u Třeboně se mění v zábavní park bez jakýchkoli povolení  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.