Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Po téměř 20 letech se na letiště v Plané vrátila armáda, vojenské letouny budou nad Budějovicemi cvičit 14 dní

Dnes krátce po poledni dosedly na runway budějovického letiště první dva letouny L-159. Celkem čtveřice letadel spolu s 80člennou vojenskou podporou stráví v areálu letiště celé dva týdny. Operovat budou převážně nad vojenským prostorem Boletice ve všední dny od dopoledne do setmění. Armáda se na letiště v Plané vrátila po téměř 20 letech v rámci vojenského cvičení Ample Strike.

„Právě přistála první dvojice letounů L-159 ALCA. Druhá dvojice přistane okolo druhé hodiny. Už teď se první letadla připravují na další let a v odpoledních a večerních hodinách je čekají další mise v okolí vojenského areálu Boletice,“ sdělil krátce po přistání stíhaček velitel čáslavské 212. taktické letky Pavel Linhart.

Ten bude na českobudějovickém letišti působit spolu s 80 dalšími vojáky. Obsluhovat budou čtyři letadla L-159 ALCA, která budou po dobu 14 dní po dvojicích vyrážet na speciální taktické mise.


Na vojenské cvičení na letišti v Plané u Českých Budějovic dorazila první dvě letadla. Jedná se o model L-159 ALCA.

„Máme nastavené postupy tak, abychom možnou zvukovou zátěž co nejvíce eliminovali. Nicméně lidé jsou tu zvyklí primárně na komerční provoz či ultralehká letadla, a letoun L-159 dělá samozřejmě větší hluk,“ řekl Linhart. Největší hluková zátěž podle něj bude při startu a přistání letadel. Do akce pak budou piloti ve stíhačkách vyrážet pouze ve všední dny a pouze do západu slunce. Letadla by tak měla startovat nejdříve v 10:00 a přistávat nejpozději okolo 20:00 hodin.

Armáda České republiky opustila letiště v Plané u Českých Budějovic již v roce 2005. Od té doby je to poprvé, co se na něj při nějakém ze svých cvičení opět vrátila. „Je to velký návrat a jsme za to moc rádi,“ řekl Linhart.

Doplnil také, že možnost využít pro cvičení civilní letiště je pro vojáky velká zkušenost. „Letiště jsme si vybrali proto, že i vedení letiště bylo ochotné s námi spolupracovat. Je to pro nás ale také zajímavý výcvik v tom, že jde o civilní letiště, a my si tak musíme veškeré technické zázemí zařizovat sami,“ vysvětlil.

Cvičení se zúčastní 200 vojáků ze zahraničí

Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike se koná od 2. do 20. září. Kromě Českých Budějovic a Boletického areálu při něm vojáci využijí například také 21. základnu taktického letectva v Čáslavi, a zúčastní se ho příslušníci armád třinácti zemí. Kromě Armády České republiky se zapojí vojáci z Belgie, Dánska, Estonska, Itálie, Litvy, Německa, Nizozemska, Polska, Rumunska, Slovinska, Spojených států amerických, Velké Británie a Finska, které bude působit v roli pozorovatele.

„Zde na letišti je pouze naše úkolové uskupení. Zahraniční účastníci působí z 21. základny taktického letectva v Čáslavi,“ sdělil velitel čáslavské 212. taktické letky.

Celkem se do cvičení zapojí na 500 vojáků, z toho přibližně 200 přijede ze zahraničí. Hlavním cílem cvičení je sladění spolupráce předsunutých leteckých návodčích s posádkami letounů a vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mezinárodním prostředí.

Na cvičení se ukáže široká škála letecké techniky. Kromě českých strojů L-159 ALCA, Mi-17, Mi-171 a CASA C-295 se na akci představí také slovinské letouny PC-9, německé Eurofighter Typhoon, nizozemský L-39 a další. Spojené státy americké nasadí bezpilotní letadlo MQ-9 Reaper, zatímco Rumunsko přiveze své vrtulníky IAR-330 Puma, které se tohoto cvičení účastní poprvé.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky vojenské cvičení, letecké cvičení, hluk, letadla, armáda, české budějovice, politice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po téměř 20 letech se na letiště v Plané vrátila armáda, vojenské letouny budou nad Budějovicemi cvičit 14 dní  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.