Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají. Třetí povodňový stupeň už přesáhla Malše, Černá, Otava i Blanice

Předpověď meteorologů se bohužel naplnila a po celonočním dešti říční hladiny stále stoupají. Třetí povodňový stupeň už v noci z pátku 13. na sobotu 14. září přesáhly řeky Malše, Černá, Otava i Blanice. Predikce počítají s tím, že hladiny budou stoupat po celý den.

„Trvalý a vydatný déšť na našem území pokračuje. Od středečního pozdního večera již napršelo na hřebenech hor kolem 100 milimetrů. Déšť bude dále pokračovat. Výpočet modelu Aladin potvrzuje, že očekávané úhrny do noci z neděle na pondělí mohou přesáhnout hranici 200 milimetrů,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Kvůli vydatným dešťům na Šumavě se jako první začala zvedat hladina Černé na Českokrumlovsku. Její tok proto už od nočních hodin monitorují dobrovolní hasiči. V raních hodinách se pak hladina nad 3. povodňpvý stupeň zvedla také na Malši u Pořešína, Otavě u Sušice a Rejštejna, Blanici od Blanického mlýna a Zlatém potoku. U Česckých Budějovic je Malše aktuálně na 2. stupni. 

„Největší problém je na Černé a na Malši, kde se čísla opět zvýšila. Černá už stoupá a vývoj tu bude nejrychlejší. Na Šumavě napršelo nejvíc a vše to bude stékat do Černé a Malše. Také už je nasycená půda a hladiny budou stoupat rychleji. V Českých Budějovicích by se Malše měla začít zvedat během dopoledne a potom hladiny budou nadále stoupat i na dalších tocích,“ sdělil hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Ten také už v pátek večer kvůli nepříznivému vývoji situace svolal starosty a předal jim nejnovější odhady, kam až voda vystoupá. Na některých místech hrozí pouze dvacetiletá voda, jinde však až padesáti či stoletá.

Žena v Českých Budějovicích se přišla vykoupat do rozvodněné řeky. Lákala mě síla vody, řekla policistům

Českobudějovičtí strážníci byli v pátek 13. září svědky opravdu nevídaného hazardování s životem. V době, kdy již řeka Malše dosahovala prvního povodňového stupně a města po celém kraji se chystala na možný příchod stoleté vody, se jedna z...

V noci se sešla také pracovní skupina primátorky města České Budějovice, která rozhodla, že parkovací dům Stromovka mohou lidé využívat bezplatně, aby měli kam schovat svá auta. Za tímto účelem město také dočasně zrušilo kontrolu modrých zón, aby si lidé mohli auta přeparkovat dostatečně daleko od říčních toků.

Od 8:00 hodin pak město opět zahájí vydávání pytlů s pískem na výstavišti u pavilonu T1, které bylo ve večerních hodinách přerušeno z důvodu dočasného nedostatku písku.

Současná situace si již vyžádala také několik hasičských zásahů. „Zatím řešíme hlavně popadané stromy, pytlujeme a monitorujeme jihočeské řeky. Za pátek máme přibližně 150 událostí. Dnes od půlnoci do 7:15 hodin dalších 40,“ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají

Sobota, 14. září 2024, 08:27

Malše v Plavě u Českých Budějovic.
Malše v Plavě u Českých Budějovic.

Nepříznivé počasí ovlivnilo také dodávky energie. „Vzhledem k přetrvávajícímu nepříznivému počasí evidujeme aktuálně na našem distribučním území 11 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 2 000 odběratelů bez dodávek elektrické energie. Většina poruch vznikla pády stromů do vedení. Příčinou byl hlavně podmáčený terén v kombinaci se silnějším větrem, který dosahoval rychlosti na našich meteostanicích kolem 70 kilometrů v hodině," sdělil mluvčí distribuční sítě EG.D Roman Šperňák. Doplnil také, že aktuáln je v jižních Čechách omezeno zhruba 650 odběratelů. Nejvíce na Strakonicku a Prachaticku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michael Daněk

Štítky povodně, Jihočeský kraj, České Budějovice, řeka, Malše, Černá, Otava, Blanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Předpověď se naplnila a říční hladiny stoupají. Třetí povodňový stupeň už přesáhla Malše, Černá, Otava i Blanice  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.