Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Voda z vylité husinecké přehrady zatím nijak zásadně neohrožuje města na Blanici

Voda z husinecké přehrady na Prachaticku zatím nijak zásadně neohrožuje města na řece Blanici. Situaci ale mohou zkomplikovat další možné deště. Vyplývá to z vyjádření starostů měst. Přehrada se v noci po silných deštích naplnila a voda z ní přetekla.

„Část Bavorova, do níž se voda dostala, se stačila evakuovat už v sobotu. Nabídli jsme lidem místo v našem kulturním domě, ale většinou využili toho, že šli k příbuzným. Ale situace není nijak dramatická. Hodně nám pomohlo, že než se přeplnila husinecká přehrada, klesla hladina přítoků do Blanice a té vody nebylo tolik," uvedl starosta Bavorova Petr Šafránek (Společně 22).

Husinecká nádrž na Prachaticku se naplnila kvůli silným dešťům. Její hladina stoupla od páteční půlnoci o více než čtyři metry. Na Blanici nyní platí na dvou místech třetí nejvyšší povodňový stupeň. Hladina však ještě nepřestala stoupat.

„Zatím jsme naštěstí nezaznamenali nějaké vážné škody. Kromě toho, že je třeba voda na fotbalovém hřišti. Uvidíme ale, co se bude dít dále. Hodně záleží na tom, jak bude pršet, protože zem je už nasátá a všechno poteče do potoků a řek," uvedl dnes ráno starosta Strunkovic nad Blanicí Karel Matějka (KDU-ČSL).

Na jihu Čech dnes ráno platí třetí povodňový stupeň na 14 místech. Kromě Blanice se jedná o Malši, Vltavu, Otavu a Lužnici. Přes den má podle předpovědi meteorologů opět pršet, v odpoledních hodinách bude déšť sílit.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Prachatice

Štítky ČR, záplavy, správa, Jihočeský, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Sys

Ale ta přehrada se ani nevylila ani nerozlila, jen přetekla.

Neděle, 15. září 2024, 10:34Odpovědět

Voda z vylité husinecké přehrady zatím nijak zásadně neohrožuje města na Blanici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.