Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat nemusí, hrozba však stále trvá

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat ráno nemusí. Stále ale hrozí růst hladiny na úroveň 50leté vody v odpoledních hodinách, podle předpovědního modelu by měla řeka Nežárka ve městě kulmitovat zhruba v 17:00, řekl dnes ráno to řekl novinářům starosta Vít Rada po zasedání povodňové komise. O případném zahájení evakuace rozhodne povodňová komise Jihočeského kraje dnes dopoledne.

„Bezprostřední riziko pro dnešní ráno nehrozí, takže ani evakuace na ranní hodiny se nechystá. Nicméně ten stav rizika padesátileté vody a jeho překročení přetrvává. K tomu stavu může dojít až v poledních nebo odpoledních hodinách, takže to budeme bedlivě sledovat. Další setkání povodňové komise města je v 08:30 a pak v 09:00 krajské komise, kdy stav znova vyhodnotíme," řekl Vít Rada (ANO).

V místě, kde by se řeka mohla dostat z koryta, město vybudovalo protipovodňové bariéry. Jejich výška však může odolat maximálně padesátileté vodě, což možná současné povodně překonají. Voda podle Rady ještě k bariéře nedosahuje.

Na měřící stanici Mláka-Novosedly na vodním kanále Nová řeka, který propojuje Lužnici a Nežárku, voda překročila třetí povodňový stupeň v neděli kolem 23:00. „Tam je pořád rostoucí tendence, a to je hrozba, která by mohla přijít až k nám do Veselí," dodal Rada.

Pomoci částečně zadržet vodu může rybník Rožmberk, kterým řeka Lužnice protéká. Rybník patří Rybářství Třeboň, které v minulých dnech upouštěním zvýšilo jeho volnou kapacitu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Filip Matoušek

Štítky ČR, záplavy, správa, Veselí nad Lužnicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé části Veselí nad Lužnicí se zatím evakuovat nemusí, hrozba však stále trvá  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.