Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Okresní soud v Českých Budějovicích odročil kvůli stávce devět jednání, krajský žádná

Českobudějovický okresní soud dnes kvůli stávce odročil devět trestních jednání, civilní se ale konají. Dále omezil provoz pro veřejnost. Lidé nemohou podat písemnosti na podatelně, zaměstnanci nebudou zpracovávat ani elektronická podání. Nefunguje pokladna a infocentrum. Naopak Krajský soud v Českých Budějovicích žádná soudní jednání kvůli stávce nezrušil, uzavřel pouze pokladnu a infocentrum. Stávka se nedotkne ani vyřízení jedné stížnosti na krajské volby.

„Ve stávce je 52 procent zaměstnanců, ale 48 procent je v budově, v kancelářích a pracují. Jednání soudů nebyla odročena. Uzavřené jsou pouze pokladna a infocentrum. Podatelna funguje, vyřizujeme poštu a písemnosti zpracováváme. Stejná situace je i na pobočce v Táboře," řekla mluvčí krajského soudu Ivana Vobejdová.

Stávka neovlivní vyřízení jednoho návrhu na neplatnost hlasování a volby kandidáta ve volbách do Zastupitelstva Jihočeského kraje, které se konaly 20. a 21. září. „Navrhovatel ve svém návrhu uvádí, že jedna okrsková volební komise v Českých Budějovicích chybovala a postupovala v rozporu se zákonem, neboť přednostní hlasy nepřidělila správně, případně je nezapočetla vůbec. Poukazuje na neférovost volební kampaně. Dále vyslovuje neplatnost volby kandidátů, kteří neobdrželi alespoň pět procent preferenčních hlasů," informovala Vobejdová.

Na českobudějovickém okresním soudě stávkuje 82 procent z více než stovky zaměstnanců. Soudci ale dál plánují. „Na pondělí a úterý ještě před stávkou byla naplánovaná školení státních zástupců, proto bylo nařízeno minimum jednání. Stávka se dotkla trestních řízení, bylo odročeno devět. Ale ve středu se jedno hlavní trestní jednání konat bude," řekla mluvčí okresního soudu Markéta Bartizalová. Do stávky se zapojili zaměstnanci, kteří zajišťují chod soudu, tedy zapisovatelky, vyšší soudní úředníci, asistenti, pracovníci na podatelně, v infocentru, informatici, údržbáři a řidiči.

„Předsedové krajských soudů a Městského soudu v Praze v souvislosti s vyhlášenou třídenní stávkou zaměstnanců soudů podporují provedení změn nejen v odměňování justičního aparátu soudů, ale také ve financování justice jako takové. Vyjadřují porozumění pro oprávněné požadavky stávkujících. Trvají na dodržení slibu a harmonogramu dorovnání průměrného platu v justici s průměrným platem ve veřejné správě v roce 2025, bez zohlednění platu v ozbrojených složkách a platu učitelů," uvedlo ve stanovisku Kolegium předsedů krajských soudů a Městského soudu v Praze.

Ve stanovisku je dále řečeno, že předsedové soudů dlouhodobě upozorňují na ztrátu konkurenceschopnosti justice a na odchody zaměstnanců kvůli nedostatečnému platovému ohodnocení. Po skončení protestů zůstanou odbory ve stávkové pohotovosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, právo, mzdy, stávka, justice, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Okresní soud v Českých Budějovicích odročil kvůli stávce devět jednání, krajský žádná  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.