Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

E.ON otevřel v Českých Budějovicích nový dobíjecí hub, napájet může až 10 elektroaut najednou

Největší a nejvýkonnější v celém kraji. Těmito slovy lze popsat nový dobíjecí hub, který společnost E.ON vybudovala u českobudějovické pobočky hypermarketu Globus. Najednou obslouží až 10 automobilů a nabízí nejvýkonnější dobíjecí stanice v celém Jihočeském kraji.

Pět nových dobíjecích stanic o celkovém výkonu 1000 kilowattů (kW) slavnostně otevřela v úterý 8. října společnost E.ON u českobudějovického hypermarketu Globus. Nový dobíjecí hub nabídne řidičům elektromobilů nejvýkonnější dobíjecí stanice v Jihočeském kraji a zároveň disponuje i největším počtem dobíjecích bodů nejen na jihu Čech, ale také v celé síti E.ON Drive v České republice. V novém hubu se tak naráz nabije až deset elektromobilů. Když se k tomu přidá dosavadní 50 kW stanice, která je již v areálu Globusu několik let, nabíjet se v této lokalitě může až 12 vozů najednou.

„Jsme rádi, že konečně můžeme vstoupit do realizační fáze našich projektů dobíjecích hubů s naším dlouholetým partnerem, společností Globus. Společně jsme tak na jih Čech přinesli možnosti dobíjení, které tady dosud chyběly. Stanice Alpitronic o výkonu až 300 kW jsou zárukou toho, že řidiči dobijí rychle na další stovky kilometrů,“ vysvětlil Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která má v rámci skupiny E.ON výstavbu a správu veřejné dobíjecí sítě na starost.

Klíma také doplnil, že hub je záměrně umístěný u důležitých dopravních tepen. „Umístění pro nás bylo velmi důležité, protože se jedná o strategickou lokalitu, která je poblíž budoucí dálnice D4 a zároveň se zde bude nacházet Severní spojka obchvatu Českých Budějovic, která zajistí napojení na dálnici D3. Také po nás bylo důležité, aby zde zákazníci měli možnost kvalitně využít čas potřebný k dobití automobilu. Pro zákazníky to znamená výrazné navýšení komfortu. Díky obchodnímu centru tady mají maximální zázemí od restaurace po množství obchodů,“ dodal Klíma.

Zaplatíte čipem, aplikací nebo platební kartou

Řidičům jsou nyní u Globusu v Českých Budějovicích k dispozici tři nové stanice o výkonech 300kW a dvě nové stanice s výkonem 50kW. Navíc mohou řidiči využít i další 50 kW stanici, která je u Globusu už několik let a patří k nejvyužívanějším místům na jihu Čech. „Jen v letošním roce na ní zákazníci dobíjeli 1604krát a dobili přes 27,6 MWh elektrické energie, což je za tři čtvrtě roku skoro stejné množství jako za celý loňský rok,“ přiblížil mluvčí společnost E.ON Roman Šperňák s tím, že řidiči mohou při dobíjení využít kartu E.ON Drive, čip nebo aplikaci. Ti neregistrování pak za nabití zaplatí klasickou platební kartou.

Výstavba byla technicky náročná

Vybudování nového dobíjecího hubu nebylo nic jednoduchého. Společnost Globus totiž teprve před nedávnem zrekonstruovala své parkoviště a při výstavě hubu tak nesmělo dojít k jeho poškození. Zároveň bylo potřeba celý projekt navrhnout tak, aby co nejméně zasahoval do okolní zeleně a odpovídal klimatickému plánu Českých Budějovic.

„Asi nejnáročnější byl průtlak a zavlečení kabelů pod parkovištěm od dobíjecích stanic po trafostanici,“ popsal vedoucí výstavby Michal Kocáb, projektový manažer společnosti E.ON Drive Infrastructure. Ten také doplnil, že celá lokalita je zároveň projektována s maximální ohleduplností i pro osoby s pohybovým omezením. „Například displeje jsou záměrně umístěné níže, aby bylo možné je snadno obsluhovat. Pro snadnou manipulaci s kabelem byl instalován takzvaný kabelový management. Okolí dobíječek pak nemá klasické obrubníky a parkovací místa jsou širší,“ vyjmenoval.

Rozvoj infrastruktury se zamlouvá i vedení Českých Budějovic a zástupcům Ministerstva dopravy. „Jsme moc ráda, že jsme v okamžiku, kdy doprava v Českých Budějovicích kráčí do 21. století. Daří se nám postupně léčit všechny bolístky, které českobudějovická doprava má a tento hub, díky kterému nebudou muset řidiči trpět dojezdovou úzkostí, je určitě jedním z důležitých milníků,“ sdělila primátorka Českých Budějovic Dagmar Škodová Parmová.

„Elektromobilita je velká výzva a vybudování dobré nabíjecí infrastruktury je pro její zvládnutí klíčové. Podobných projektů si proto velice vážím a ministerstvo je také hojně podporuje. Jsem rád, že E.ON byl v tomto ohledu vždy naším dobrým společníkem,“ doplnil Jan Bezděkovský, pověřenec ministra dopravy pro čistou mobilitu.

Síť dobíjecích stanic se bude dále rozšiřovat

Společnost E.ON Drive Infrastructure provozuje veřejné dobíjecí stanice pro elektromobily v 10 zemích Evropy. V České republice pokrývá její síť všechny kraje a aktuálně má v Česku 531 dobíjecích bodů na 261 stanicích a 200 lokalitách. V jihočeském kraji jejich dobíjecí stanice stojí již například v Písku, Táboře, Českých Budějovicích a Dolním dvořišti. Již nyní je ale v přípravě mnoho dalších projektů, které chce společnost dokončit do konce roku 2026. Dobíjecí stanice tak přibydou například ve Strakonicích, Českém Krumlově, Prachaticích, Černé v Pošumaví, Třeboni nebo Dačicích.

„Aktuálně máme rozpracované velké množství projektů po celé České republice a jen do konce letošního roku bychom chtěli uvést do provozu minimálně dalších 60 dobíjecích bodů,“ doplňil Klíma s tím, že nových lokalit se v nejbližší době dočkají řidiči elektromobilů v Hradci Králové, Brně nebo České Třebové. Před nedávnem vznikly nové huby v síti E.ON Drive například v Horních Počernicích v Praze, u Velké Bíteše nebo v Moravských Budějovicích.

V Českých Budějovicích se jedná o první otevřený dobíjecí hub u hypermarketu Globus v Česku. Identický projekt pak E.ON chystá u všech hypermarketů Globus v České republice. Aktuálně stavební práce již započaly například v Karlových Varech nebo v Olomouci.

„Elektro nabíjecí stanice jsou součástí naší nabídky rozšířených služeb. Zákazníci si dnes přirozeně chtějí během svého nákupu v obchodě svůj elektromobil plně dobít. Poptávku po rychlém nabíjení aut zaznamenáváme ve všech našich hypermarketech. Rozšíření o dobíjecí hub s vysokým výkonem je tak velmi vítáno a považujeme jej za velkou výhodu pro naše zákazníky. Na rozšiřování hubu v dalších oblastech intenzivně s partnerem E.ON spolupracujeme. Je to i nedílnou součástí naší strategie udržitelnosti,“ sdělila mluvčí Globusu Aneta Turková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Souček

Štítky E.ON, dobíjecí stanice, elektroomobilita, dobíjecí hub, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

E.ON otevřel v Českých Budějovicích nový dobíjecí hub, napájet může až 10 elektroaut najednou  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.