Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb na jihu Čech

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb na jihu Čech. Nově zvolené zastupitelstvo by se tak mělo sejít na ustavujícím zasedání 24. října.

Návrh na neplatnost voleb uváděl, že jedna okrsková volební komise v Českých Budějovicích chybovala a postupovala v rozporu se zákonem, neboť přednostní hlasy nepřidělila správně, případně je nezapočetla vůbec. „Soud shrnuje, že navrhovatel neuvedl nic, co by mohlo vést k relevantnímu zpochybnění volebních výsledků. Navrhovatelem uváděné skutečnosti jsou buď příliš obecné, nebo neprůkazné," stojí v rozhodnutí soudu.

Krajské volby na jihu Čech vyhrála ODS, získala 34 mandátů v zastupitelstvu, které má 55 členů. Druhé skončilo ANO se 17 mandáty. Třetí Stačilo! bude mít čtyři zastupitele. Nikdo další nepřekročil potřebnou pětiprocentní hranici.

„Lhůta pro svolání ustavujícího zastupitelstva je 15 dnů od pravomocného rozhodnutí soudu, které padlo dnes. Dále je tu ale ještě jedna lhůta, která nařizuje nejpozději deset dnů před zasedáním zastupitelstva vyvěsit informaci na úřední desce," uvedl ředitel jihočeského krajského úřadu Lukáš Glaser. Podle něj je proto velmi pravděpodobné, že zasedání bude 24. října. Stejný termín před časem uvedl i jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Vítězná ODS nepotřebuje pro vládu v kraji sestavovat koalici. Hejtman by měl být nadále Kuba a jeho náměstci další kandidáti ODS Tomáš Hajdušek, Lucie Kozlová a David Štojdl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, volby, správa, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost krajských voleb na jihu Čech  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.