Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 15. října 2024  |  Svátek má Tereza
Bez reklam

Vodohospodáři začali se zazimováním Samsonovy kašny. Ze dna vylovili malované kamínky i mobilní telefon

Zaměstnanci společnosti ČEVAK v minulých dnech začali se zazimováním kašen, mlžítek, pítek a dalších vodních prvků. Jako jedna z prvních přišla na řadu sama dominanta budějovického náměstí Přemysla Otakara II. – Samsonova kašna. Při jejím vypuštění našli technici například mobilní telefon a elektronickou cigaretu.

Se zimní přípravou Samsonovy kašny začali pracovníci ČEVAKu v pondělí 14. října. Začali vypuštěním bazénu a tradičním výlovem předmětů, které do kašny v průběhu léta lidé naházeli.

„Mezi nejčastější poklady patřily tentokrát malované kamínky nebo mince z různých zemí. Našel se ale například i polámaný mobil nebo utopená elektronická cigareta. Ve srovnání s minulými lety byli obyvatelé a návštěvníci docela ukáznění,“ řekla mluvčí společnosti ČEVAK Jitka Kramářová.

Stejně jako v předešlých letech vodohospodářům u práce asistovala vysokozdvižná plošina.

Stejně jako v předešlých letech vodohospodářům u práce asistovala vysokozdvižná plošina, s jejíž pomocí očistili vodou kamennou mušli a další obtížně přístupné části kašny. V dalších dnech pak plošina pomůže také s opravou osvětlení.

„Jakmile budou všechny práce hotové, vrátí se do bazénu o průměru 17 metrů znovu voda, chrliče ale zůstanou mimo provoz. Technici jako každý rok nainstalují do kamenné nádrže cirkulační zařízení, které v zimě zajišťuje proudění vody a brání jejímu zamrzání,“ doplnila Kramářová.

Samsonovu kašnu tentokrát připravují technici společnosti ČEVAK na zimu jako jednu z prvních. V tomto týdnu zmizí voda také z fontány na sídlišti Máj, kašny před KD Vltava a vodních prvků na Lannově třídě. Následně vodohospodáři vypnou kašny v parku Na Sadech. Naopak pítka, mlhopítka a mlžítka v krajském městě již mají pravidelnou údržbu a zazimování za sebou. Naplno je budou moci obyvatelé i návštěvníci města znovu využívat na jaře příštího roku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením ČEVAK a.s.

Štítky kašna, české budějovice, náměstí, zima, příprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři začali se zazimováním Samsonovy kašny. Ze dna vylovili malované kamínky i mobilní telefon  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.