Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Sobota 26. října 2024  |  Svátek má Erik
Bez reklam

Vládní program obnovy domů zničených záplavami by měl být připraven v prosinci

Lidé, jimž povodeň zničila či poškodila dům, budou moci žádat peníze v programu obnovy pro fyzické osoby. Ministerstvo pro místní rozvoj na něm pracuje, spustí ho v prosinci, řekl dnes ministr Petr Kulhánek (za STAN) po schůzce s jihočeským hejtmanem Martinem Kubou (ODS). Ministr převzal soupis škod, jež povodně v září způsobily na krajském, obecním i státním majetku. O peníze na nápravu těchto škod lze žádat v programu Živel 2. Povodně způsobily v Jihočeském kraji škody za 360 milionů korun. Největší podíl připadá na obce, více než 240 milionů.

„Program obnovy pro osoby, které přišly nebo mají poškozená svá obydlí, je primárně určen pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Proto se musí nejprve počkat, až tam bude ukončen stav nebezpečí, což by mělo být v půlce listopadu. Program se ale týká i poškozených obytných domů jinde, v Jihočeském kraji jich bylo skoro 90. Kolegové na jihu Čech tak tuto informaci pošlou dál do obcí a pak k těm občanům, aby byli připraveni žádat o peníze na rekonstrukci, až ho spustíme,“ řekl Petr Kulhánek v Českých Budějovicích.

Ministr Kulhánek také ocenil systém regulace jihočeských vodních toků a vodních děl na nich umístěných, díky nimž se podařilo zabránit těm největším škodám. „To nás vrací k diskusi o chybějící přehradě Nové Heřminovy na Bruntálsku, která by mohla výrazně snížit škody a zabránit destrukci celých částí obcí a komunikací,“ dodal Kulhánek.

Dalším tématem schůzky byla podpora cestovního ruchu. Z národních programů lze čerpat peníze na podporu veřejné infrastruktury cestovního ruchu, kde má ministerstvo pro místní rozvoj připraveno 90 milionů Kč a chtěli by ho posílit na 250 milionů korun.

Ministr Kulhánek také prezentoval připravovaný portál eTurista. „Všichni, kdo provozují ubytování pro účely cestovního ruchu, se budou do něj registrovat nejprve dobrovolně, povinně od roku 2026. Ten, kdo se ubytuje, bude do systému zanesen a zároveň se tím odbaví poplatek na ubytování, který si každá obec stanoví podle sebe,“ řekl Kulhánek.

Systém eTurista má podle ministerstva snížit administrativní zátěž podnikatelů, má zajistit statistická data pro řízení, plánování a rozvoj cestovního ruchu v celém Česku i jednotlivých lokalitách. Prostřednictvím systému bude ubytovatel například plnit evidenční povinnosti a oznamovat cizinecké policii ubytování cizince. Zároveň přes něj bude možné oznamovat zahájení a ukončení provozování živnosti. Registrovat se v něm budou i hostitelé, kteří poskytují krátkodobé ubytování přes internetové platformy. Registr má podle ministerstva zajistit to, že úřady získají pouze data, na která mají ze zákona nárok a mají oprávnění k nim přistupovat.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor ČR

Štítky ČR, vláda, záplavy, turistika, Kulhánek, Jihočeský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vládní program obnovy domů zničených záplavami by měl být připraven v prosinci  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.