Počasí dnes16 °C, zítra15 °C
Neděle 27. října 2024  |  Svátek má Šarlota / Zoe
Bez reklam

Tábor zahájil stavbu druhé ledové plochy, stát bude zhruba 160 milionů

Tábor tento týden zahájil stavbu druhé ledové plochy. Zprovoznit ji che od roku 2026 a náklady na její vybudování jsou přibližně 160 milionů korun. Téměř 140 milionů korun město získalo na projekt ze dvou dotací.

Táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020) uvedl, že otázku druhé ledové plochy město řeší několik let. Za tu dobu ale cena výstavby výrazně vzrostla. „V postcovidové době se vyšplhala na 160 milionů korun, což je více než polovina částky, kterou má město ročně na kapitálové výdaje. Proto jsem rád, že se projekt podařilo financovat z více zdrojů a město uhradí jen přibližně 16 procent," řekl Pavlík.

Tábor na výstavbu ledové plochy získal z Národní sportovní agentury (NSA) dotaci 110 milionů korun. Dalších 28 milionů korun obdržel od krajského investičního fondu. Druhá ledová plocha bude osazena fotovoltaickou elektrárnou a měla by být energeticky soběstačná. „Myslíme si, že náklady na samotný provoz by tím pádem potom mohly být téměř nulové," řekl starosta.

Nová plocha bude mít rozměry 26 na 60 metrů, což splňuje parametry pro soutěžní utkání. Součástí haly bude i osm šaten a tribuna pro tři stovky diváků.

Tábor patří na jihu Čech k městům s dlouholetou hokejovou tradicí. V minulosti tam působil i vojenský klub, který v době Československa hrával druhou nejvyšší soutěž. Momentálně hokejisté Tábora nastupují ve druhé lize, což je třetí nejvyšší soutěž. Výstavbu druhé ledové plochy město odůvodňovalo vysokou poptávku po zimním stadionu. Zájem o pronájmy z řad sportovních subjektů i veřejnosti byl vyšší než možnosti. Lidé z Tábora tak museli často využívat třeba zimní stadion v Plané nad Lužnicí.

„Důvodem výstavby je, že dosavadní zimní stadion v Táboře potřebám ledních sportů už nestačil. Bruslení pro veřejnost je omezené. Děti musí trénovat v brzkých ranních nebo večerních hodinách a možnosti pro rekreační hokej neexistují prakticky vůbec. To se s druhou ledovou plochou změní. Nově tak Tábor získá další kapacitu pro hobby hokej, krasobruslení a veřejnost," sdělili Pavlík. 

Již začátkem října začaly práce na přeložkách podzemních sítí a zbourání protihlukové zdi v blízkosti obytných domů Náchodského sídliště. Právě překládka sítí, nákup rolby a dalšího nezbytného vybavení si postupně vyžádají daslčí náklady odhadované asi 10 milionů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením města Tábor

Štítky ČR, správa, sporty, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor zahájil stavbu druhé ledové plochy, stát bude zhruba 160 milionů  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.