Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bezpečnost na jihočeských silnicích zvýší pachové ohradníky odrazující zvěř

Méně střetů aut se zvěří, zraněných motoristů, škod na autech a uhynulých zvířat slibuje společný projekt Jihočeského kraje a nadace pojišťovny Generali. Ten počítá s instalací pachových ohradníků na vytipovaných úsecích jihočeských silnic, řekla mluvčí kraje Kateřina Koželuhová.

Rada Jihočeského kraje odsouhlasila přijetí daru ve výši 150 000 korun od Nadace Generali. Kraj k této částce přidá dalších 200 000 korun a celý obnos rozdělí mezi sedm okresních mysliveckých spolků v jihočeském regionu. Myslivci k vytipovaným úsekům silnic za obdržené finance nainstalují pachové ohradníky. Pokrývat by mohly až 120 kilometrů.

„Tímto společným projektem chceme přispět k větší bezpečnosti na silnicích v regionu a v neposlední řadě také k ochraně přírody. Víme, že dobrou zkušenost s tímto projektem Nadace Generali mají například na Vysočině,“ uvedl krajský radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Karel Vlasák.

„Po loňském úspěšném pilotním projektu s krajem Vysočina jsme se rozhodli pokračovat v letošním roce i v dalších krajích ČR. Spolupráce s Jihočeským krajem byla jasnou volbou. Podle našich interních statistik je co do počtů střetů automobilů se zvěří jedním z nejrizikovějších,“ řekl Bohuslav Mášl, oblastní ředitel pojišťovny Generali.

"Přibližně každá 20. nehoda, kterou v loňském roce nahlásili naši klienti, byla způsobena střetem se zvěří. Málo kdo si uvědomuje, že následky mohou být tragické. Pachové ohradníky se obecně považují za nejefektivnější prostředek ke snížení počtů srážek s lesní zvěří, protože na pokrytých úsecích snižují jejich riziko až o 80procent," dodal k cílům projektu Bohuslav Mášl.

Pachové ohradníky se umísťují na stromy, patníky nebo kůly. Na ně se nastříká speciální pěna, která má trvanlivost tři až pět let a je zcela ekologická. Pěna se alespoň dvakrát ročně plní účinnou látkou. Tato látka pak na zvěř působí jako červená na semaforu pro člověka. Inzeruje zvěři blízké nebezpečí a zvyšuje její pozornost. Instalace pachového ohradníku není pro zvěř neprostupná, například jako pletivo, ale přesto s až 80 procentní účinností zabraňuje zvěři vstoupit na vozovku.

Instalace pachových ohradníků na jednom kilometru silnice vyjde zhruba na 2,5 tisíce korun. Letos by tedy na jihu Čech mohly pachové ohradníky chránit zvěř a motoristy až na 120 kilometrech silnic v celém regionu. „Vytipovali jsme rizikové úseky, kde podle naší evidence i údajů Policie ČR o dopravních nehodách dochází k nejčastějším střetům se zvěří. Na Písecku ohradníky nainstalujeme na zhruba 20 kilometrů silnic. Jedním z úseků bude například silnice I/20 od Písku do Nového Dvora v délce zhruba 4,4 km. Další úseky jsou vytipovány na trase z Písku na Tábor, v okolí Milevska a Mirotic“ uvedl místopředseda Okresního mysliveckého spolku Písek Josef Kloboučník.

Také na Prachaticku by mohlo být až 25 kilometrů silnic bezpečnějších ještě letos. Tamní myslivci chtějí pachové ohradníky instalovat například na silnici II/145 na trase Nicov – Stachy, či na silnici II/143 v úseku Leptáč – Chroboly. „Máme vytipováno zhruba 50 km silnic, u kterých bychom pachové ohradníky rádi instalovali. Finance z nadace Generali a od Jihočeského kraje pokryjí asi polovinu. Budeme hledat také jiné finanční zdroje, případně uvítáme, kdyby příští rok stejný program pokračoval,“ uvedl jednatel mysliveckého Prachatice Jan Kandl. Na Strakonicku myslivci vytipovali pro nainstalování pachových ohradníků 30 kilometrů silnic například okolo Brus, Vodňan a Sedlice.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax
Foto: Bezedný Frank

Štítky silnice, Jihočeský kraj, Generali Česká pojišťovna, projekt, myslivost, Katharina Cibbini-Koželuch, Písek, Policie České republiky, Mediafax, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bezpečnost na jihočeských silnicích zvýší pachové ohradníky odrazující zvěř  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.