Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

České Budějovice přestaly prodávat městské byty

Prodej městských bytů neplánuje v současnosti ani v budoucnu město České Budějovice. Informovala o tom mluvčí radnice Jitka Welzlová s tím, že nyní vlastní město celkem 1844 bytových jednotek.

V minulosti Budějovice městské byty prodávaly, šlo hlavně o jednotky v panelových domech na sídlištích Vltava, Máj, Šumava nebo na Lineckém předměstí.

"V současné době město prodej dalších bytů neplánuje, a zřejmě ani v budoucnu. Město si chce ponechat určitou majetkovou rezervu," uvedla mluvčí magistrátu.

V letošním roce získá město na nájemném asi 61 milionů korun. Většinu peněz vrací radnice zpět do provozu, tedy do úprav a oprav bytových jednotek, domů či jejich technických zařízení, jako jsou výtahy a podobně.

"Peníze vybrané na nájemném nejsou započteny do běžného rozpočtu města, ale jsou na účtu takzvané hospodářské činnosti, kdy jsou právě využívány na opravy a rekonstrukce bytového fondu," uvedl ředitel Správy domů města Ladislav Volf.

Právě v Českých Budějovicích si lidé chválí skutečnost, že když například nájemník bytu zemře, odstěhuje se či je soudně vystěhován z důvodů dlouhodobého neplacení nájemného a služeb, téměř okamžitě nechá Správa domů byty opravit či zcela zrekonstruovat.

Město však v souvislosti s deregulací nájemného pro příští rok plánuje s navýšením nájemného v městských bytech. Mělo by jít o zdražení o 15 procent, což je u bytu do 40 metrů čtverečních s měsíčním nájmem 60 korun za metr asi 500 korun.

Zda nájemné v městských či obecních bytech zdraží i jiné radnice v kraji, není nyní zatím jasné.

Autor: René Kekely, Mediafax

Štítky České Budějovice, Vltava, Šumava, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

eva nováková

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda-li se nebude prodávat městský byt v Českých Budějovicích?

Sobota, 9. listopadu 2013, 06:14Odpovědět

České Budějovice přestaly prodávat městské byty  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.