Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Chce-li vláda dostavět Temelín, musí najít peníze na silnice, tvrdí starostové z okolí elektrárny

Starostové pěti měst a obcí z bezprostředního okolí elektrárny Temelín vyzývají vládu, aby řešila podfinancování infrastrukturních a dopravních staveb v jižních Čechách a požadavky obcí v blízkém okolí elektrárny. To v pondělí řekl Milan Šnorek, starosta Týna nad Vltavou.

Stejně jako Jihočeský kraj podporují obce dostavbu Jaderné elektrárny Temelín. "Chápeme, že po roce 2022, kdy začne České republice docházet uhlí, půjde o zásadní zdroj, velmi významný pro energetickou soběstačnost a bezpečnost celé České republiky. Jsme však nuceni konstatovat, že tomuto významu neodpovídá financování dopravních staveb, infrastruktury a přenesených činností státní správy v našem regionu," uvádí se v prohlášení starostů.

Stavby bezprostředně související s projektem řeší společnost ČEZ částkou zhruba tři miliardy korun. "Jako starostové však silně vnímáme fakt, že dopravním stavbám a dalším projektům bezprostředně nesouvisejícím s dostavbou elektrárny Temelín, nevěnuje státní správa věnována dostatečnou prioritu. Fakt, že region, který bude hrát hlavní roli v zajištění energetické bezpečnosti země, nemá dosud kvalitní silniční a železniční spojení s hlavním městem a zbytkem země, považujeme doslova za skandální," stojí dále v prohlášení starostů.

Starostové pěti měst a obcí v bezprostředním okolí Jaderné elektrárny Temelín podporují stanovisko vedení Jihočeského kraje a prohlašují, že je legitimním požadavkem Jihočechů s ohledem na záměr dostavby elektrárny dostavba dálnice D3 a napojení na evropskou dálniční síť.

Starostové vyzývají vládu, aby se v souvislosti se záměrem dostavby Temelína zabývala urychlenou výstavbou páteřních komunikací D3, R4 a R3 napojujících Jihočeský kraj na Prahu a Linec a převedením komunikace České Budějovice - Týn nad Vltavou II/105 jako strategicky významné do správy Ředitelství silnic a dálnic ČR.

"Výzvu projednáme i s obcemi třináctikilometrového ochranného pásma elektrárny a k podpoře stanoviska jihočeského kraje vyzýváme i ostatní jihočeské starosty. Zároveň očekáváme, že v následujícím období bude zahájeno přislíbené jednání vlády s obcemi v okolí Temelína," doplnil Šnorek.

Výzvu sepsali společně starostové obcí Týn nad Vltavou, Temelín, Všemyslice, Dříteň a Olešník.

Autor: Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky elektrárna, Jaderná elektrárna Temelín, vláda, Jihočeský kraj, starosta, Týn nad Vltavou, Česko, Temelín, ČEZ, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chce-li vláda dostavět Temelín, musí najít peníze na silnice, tvrdí starostové z okolí elektrárny  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.