Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dny pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod v českobudějovické nemocnici

Lékaři neurologického oddělení v rámci těchto celostátních dnů uspořádají ve čtvrtek 6.října 2011 přednášky pro širokou veřejnost na téma cévních mozkových příhod. Jejich součástí vedle připravených prezentací bude prostor pro dotazy účastníků akce především směrem k vlastní prevenci tohoto častého onemocnění. Jednotlivé přednáškové bloky budou zahájeny v 1. patře Informačního centra v horním areálu nemocnice (pavilon T6 - vedle infekčního oddělení). Zahájení v 10.30 hodin. Akce potrvá do 12.00 hodin.

Neurologové přiblíží pacientům problematiku mozkových příhod.
Cévní mozková příhoda, někdy zvaná mozkový infarkt, je po infarktu myokardu a nádorových onemocněních třetí nejzávažnější příčinou úmrtí obyvatel vyspělého světa. Jen v České republice onemocní ročně průměrně  zhruba 30 tisíc lidí, z toho 30 procent umírá  a 30 procent se potýká s nepříjemnými následky. Patří k nim trvalá invalidita v podobě částečného nebo úplného ochrnutí těla, poruchy řeči a pod.

„Lékařská věda prošla v posledních letech bouřlivým vývojem a existují vhodné terapeutické postupy, číslo těchto tragických úmrtí by nemuselo být tak vysoké, pokud by buď pacient sám nebo jeho okolí věnovalo více pozornosti varovným příznakům tohoto onemocnění,“ uvedla MUDr. Drahoslava Tišlerová , primářka  Neurologického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Nejčastější příčinou mozkového infarktu je civilizační nemoc zvaná ateroskleróza. Cévy postižené aterosklerózou bychom mohli přirovnat k zrezivělému potrubí, ve kterém se nečistoty v podobě aterosklerotických plátů ukládají na vnitřní stěny cévy a – jako rez či vodní kámen - zabraňují tak průtoku krve.

Hlavní podíl na vzniku aterosklerózy má kouření, nadváha, vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu v krvi a nadměrná konzumace alkoholu.

„Češi, a Jihočeši nejsou výjimkou, se v počtu mozkových příhod pohybují bohužel na nejvyšších příčkách v pomyslné tabulce evropských zemí. Ze studií vyplývá, že zatímco příznaky akutního infarktu myokardu zná 50 procent populace, tak příznaky mozkové příhody už jen pět až deset  procent lidí,“ poznamenal MUDr. František  Pfeifer, lékař neurologického oddělení a jeden z garantů této akce.

Jaké příznaky doprovázejí začínající mozkovou příhodu v počátcích, či v pokročilém stádiu a jak předcházet tomuto závažnému onemocnění, právě ve svých přednáškách přiblíží lékaři  neurologického oddělení .

„Den pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod pořádáme nejen proto, abychom veřejnosti sdělili jak vypadají příznaky tohoto akutního onemocnění, jak vypadá jeho léčba, ale zejména proto, abychom upozornili na možnosti prevence a tou je rozhodně zdravý životní styl,“ doplnila  primářka MUDr. Tišlerová .

Přehled přednášek:

Co je to cévní mozková příhoda a jaké má příznaky
MUDr. František Pfeifer - Neurologické  oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Jak umíme cévní mozkovou příhodu léčit a jaké jsou možnosti prevence
MUDr. Martin   Reiser- Neurologické  oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Co se děje, pokud dojde k cévní mozkové příhodě – konkrétní postup na neurologickém oddělení českobudějovické nemocnice 
prim. MUDr. Drahoslava Tišlerová - Neurologické  oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s.

Neurologické oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. poskytuje lůžkovou a ambulantní péči pacientům s onemocněním nervové soustavy. Oddělení disponuje 38 standardními lůžky pro pacienty  s cévními mozkovými příhodami, bolestmi páteře, epilepsií, roztroušenou sklerózou a dalšími neurologickými onemocněními. Nemocní využívají přímo na oddělení rehabilitaci, služby psychologa a logopeda. Pro život ohrožující stavy je k dispozici společná jednotka intenzivní péče interních oborů. Na této jednotce jsou hospitalizováni především pacienti s cévními mozkovými příhodami, jak z Českobudějovicka, tak i z dalších okresů Jihočeského kraje . V rámci současné péče o pacienty s cévními mozkovými příhodami  v ČR / tzv. cerebrovaskulární péče/  byla Nemocnice  České Budějovice, a.s. zařazena mezi  deset zdravotnických zařízení v celé republice, která poskytují péči I., tedy nejvyššího stupně. Jedná se o tzv. Komplexní cerebrovaskulární centra.

V ambulantní části se oddělení zabývá péčí o vybrané pacienty s cévními mozkovými příhodami, epilepsií, Parkinsonovou nemocí a dystoniemi.

Součástí oddělení je MS centrum (Multiplex Sklerosis centrum), které poskytuje komplexní léčebnou péči pacientům s roztroušenou sklerózou a dalšími demyelinizačními onemocněními. Oddělení disponuje elektroencefalografickou a elektromyografickou laboratoří. Ve spolupráci s ECHO laboratoří interního oddělení se zde provádí ultrazvukové vyšetření mozkových tepen.

Kontakt :   MUDr. D. Tišlerová, primářka oddělení   - 38787580
                 MUDr. F. Pfeifer , garant akce                 - 387 875 821

 

Zdroj: Nemocnice České Budějovice, a.s.

 

Štítky mrtvice, Nemocnice České Budějovice, prevence, nemoc, Franz Pfeifer, Česko, Martin Reiser

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dny  pro prevenci a léčbu cévních mozkových příhod   v českobudějovické nemocnici  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.