Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Třetí fáze úprav Žižkovy třídy se plánuje na léto. Hledá se využití podchodů

Třetí fáze úprav Žižkovy třídy čeká v letošním roce krajské město. Pracovníci stavebních firem by se sem měli vrátit během prázdnin, aby dokončili plánované úpravy u DOC Mercury. Budou zde vybudovány například dva přechody pro chodce, a tak projíždějícím řidičům přes Nádražní ulici odpadnou starosti s přecházejícími lidmi, kteří nevyužívají podchody.

Rada města na svém posledním zasedání projednávala vypsání podlimitní veřejné zakázky na stavbu rekonstrukce veřejných prostranství a ploch Žižkovy třídy v úseku Dvořákovy a Nádražní ulice. Otevřené řízení však bude zahájeno až po zajištění financování v rozpočtu letošního roku.

„Je to z toho důvodu, že akce byla plánovaná v loňském roce, kdy na ni byly peníze v rozpočtu. Nyní musíme provést rozpočtové opatření, které věřím, že zastupitelstvo schválí v únoru. Jedná se o formální záležitost,“ ujišťuje náměstek primátora pro investiční výstavbu Petr Holický.

Město očekává, že stroje začnou s úpravami v létě. „Nechci mluvit o konkrétním termínu v kalendáři, protože ještě není zakázka vysoutěžena. Každopádně předpokládáme maximální průběžnou dobu realizace prací sedmdesát dní, spíše dva měsíce. Rádi bychom to uskutečnili v době relativně nízkého provozu, tedy v prázdninových měsících,“ dodává Holický.

Co úpravy přinesou? Tak především úplně novou křižovatku. Budou na ní dva přechody, jeden přes Nádražní ulici, druhý od hotelu k DOC Mercury. Automobily budou moci odbočit doleva směrem ze Žižkovy ulice k nádraží. Během rekonstrukce rovněž dojde k přemístění zastávek od polikliniky před nádražní budovu. Zde budou mít stanoviště i taxíky.

Parkovací místa poputují opačným směrem. „Přímo před nádražím zmizí. I když to v projektu není, tak počítáme s tím, že takový typ parkovacích míst bude posunut tam, kde jsou současné zastávky. Uvažuje se, že i tam, kde jsou zastávky před poliklinikou, vzniknou parkovací místa,“ doplňuje náměstek pro dopravu František Konečný. Zatím se řeší, zda by byla bez poplatku, nebo s progresivním poplatkem tak, aby nebyla dlouhou dobu blokována.

Ve fázi diskusí je i následné využití podchodů. Jednu ze studií v současné době připravuje cyklokoordinátor Lukáš Bajt, podle kterého by zde mohlo být například parkoviště pro kola. Úprav se navíc v průběhu roku dočká i Průmyslová až k Alešově ulici, včetně křižovatky s Dvořákovou. „Chceme sem pustit běžný provoz,“ říká Konečný. Vznikne zde také cyklostezka navazující přes Nádražní ulici od Suchého Vrbného k Novohradské. Tam přejde silnici a skončí u Alešovy ulice.

Štítky DOC Mercury, a.s., parkování, František Konečný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Třetí fáze úprav Žižkovy třídy se plánuje na léto. Hledá se využití podchodů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.