Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Po čtyřech měsících je Letiště České Budějovice znovu v provozu

Letiště České Budějovice obnovilo ve středu 20. ledna po čtyřech měsících svůj provoz. Uzavření měla na svědomí oprava vzletové a přistávací dráhy. Rekonstrukce byla před nedávnem dokončena, a tak je krajské město opět připraveno přijímat letecké hosty.

„Součástí opravy ranveje bylo zpevnění a zdrsnění povrchu dráhy, včetně doplnění nových leteckých znaků, které budou sloužit už i pro navigaci běžných dopravních letadel,“ upřesňuje marketingová manažerka letiště Martina Vodičková. Oprava se konala v rámci první fáze II. etapy modernizace letiště. Ta byla zahájena 18. června 2015. Zahrnuje vybudování vnitroareálových komunikací, bezpečnostního centra a inženýrských sítí. Kompletní náklady ve výši 115,2 milionu korun hradí Jihočeský kraj jako vlastník.

V letošním roce bude modernizace pokračovat výstavbou terminálu, dalších komunikací, parkovišť pro cestující a osazením veřejného osvětlení. „Nezbytnou investicí, zajišťující běžný mezinárodní provoz, je pořízení navigačních zařízení a světelného vybavení. V současné době investor, Jihočeský kraj, vybírá zhotovitele stavby. Celkové náklady by neměly přesáhnout půl miliardy korun. Po dokončení stavby přijde na řadu proces certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Licenci uděluje Úřad pro civilní letectví, který má na celý proces certifikace ze zákona až rok,“ dodává Vodičková.

Zatím má letiště licenci na neveřejný mezinárodní provoz. Přistávat zde mohou jen středně velká letadla do rozpětí křídel 36 metrů. Nelze ani přijímat lety za zhoršeného počasí a v noci. Plnohodnotný letecký přístav pro charterovou, turistickou, obchodní i nákladní mezinárodní a vnitrostátní dopravu se z Letiště České Budějovice stane po získání certifikace na veřejný mezinárodní provoz. Ta umožní přistání letadlům typu Boeing 737 a Airbus A320.

Foto Dominik Svoboda

Štítky České Budějovice, letiště, Jihočeský kraj, Úřad pro civilní letectví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po čtyřech měsících je Letiště České Budějovice znovu v provozu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.