Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Dopravu na jihu zkomplikují rekonstrukce několika mostů

Dopravu v Jihočeském kraji v následujících týdnech zkomplikuje uzavírka několika důležitých mostů, které čeká rekonstrukce. Řidiči se tak musí připravit na tranzit po objízdných trasách a s tím i na vznikající kolony. Ve čtvrtek se uzavřel v Táboře most Antonína Švehly přes řeku Lužnici, po němž vede výpadovka na Bechyni. V pátek skončil dočasný provoz na Žďákovském mostě přes vodní nádrž Orlík. V nejbližší době řidiče čekají omezení v dopravě na Litvínovickém mostu v Českých Budějovicích a na Porákově mostu v Českém Krumlově.

„Všechny tyto uzavírky ztíží dopravní situaci. Řidičům nezbývá nic jiného, než že musí být trpěliví, respektovat objízdné trasy a počítat s tím, že jejich cesta potrvá déle,“ řekl jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

V tomto směru je nejnáročnější objížďka uzavřeného Žďákovského mostu, který spojuje na silnici I/19 Písek a Tábor. Kvůli rekonstrukci mostu se auta dostanou z jednoho břehu Orlické přehrady na druhý jen po trase dlouhé několik desítek kilometrů. Práce na rekonstrukci začaly loni v létě. Od poloviny prosince byl most dočasně průjezdný pro osobní automobily. Nyní uzavírka potrvá do konce září. Odhadovaný konec rekonstrukce mostu je v příštím roce.

Se zvýšenou dopravou musí počítat i lidé v Táboře v ulicích Bechyňská a U Lázní. Tudy vede objízdná trasa kvůli uzavírce mostu Antonína Švehly, který bude mimo provoz do konce roku. Na most nesmějí ani vozidla integrovaných záchranných složek a ani chodci.

ČTĚTE TAKÉ: Kompromis! Litvínovický most zůstane při rekonstrukci částečně průjezdný. Na úkor délky stavby

Kvůli rekonstrukci se pak 17. dubna částečně uzavře českobudějovický Litvínovický most. Patří mezi nejvytíženější dopravní komunikace ve městě. Zhotovitel stavebních prací požadoval úplné uzavření mostu, s tím ale nesouhlasili zástupci magistrátu. „Oprava se bude provádět po třetinách a vždy budou dva pruhy průjezdné pro automobily s výjimkou nákladních vozů nad 7,5 tuny. Jakousi daní za průjezdnost ale bude prodloužení uzavírky asi o jeden měsíc,“ uvedl náměstek českobudějovického primátora František Konečný. Předpokládaná doba rekonstrukce je 100 dní.

Ve druhé polovině jara pak patrně začnou práce na úpravě kruhového objezdu v Českém Krumlově. To dočasně způsobí omezení průjezdnosti Porákova mostu, který spojuje město s komunikací na Větřní a Vyšší Brod. „Podle prvotních odhadů zde bude doprava řízena semafory,“ uvedl Bajcura. Tento krok patrně způsobí komplikace v dopravě ve městě. Kruhovým objezdem, jenž se má změnit v křižovatku se semafory, denně projede až 20 tisíc aut, které cestují mezi Českými Budějovicemi a letovisky u vodní nádrže Lipno.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj ČTK

Štítky rekonstrukce, doprava, Antonín Švehla, České Budějovice, Český Krumlov, Vodní nádrž Orlík, Žďákovský most, Jihočeský kraj, Bechyně, Lužnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dopravu na jihu zkomplikují rekonstrukce několika mostů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.