Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Budějcké letiště prošlo další rekonstrukcí. Dráha může nově přijímat větší dopravní letadla

Letiště České Budějovice má za sebou první fázi druhé etapy rekonstrukce. Vyšla na podstatně menší částku, než se předpokládá u druhé fáze. Celkové náklady činily 122 milionů korun. Došlo k vybudování takzvaného bezpečnostního centra pro zaměstnance areálu a rekonstrukce se dočkala i vzletová a přistávací dráha.

Od června loňského roku, kdy modernizace začala, zde byl vybudován bezpečnostní objekt pro pracovní vstup na letiště, nové vnitroareálové komunikace, došlo k provedení elektroinstalace, která by měla sloužit k napojení osvětlovací a navigační techniky. Rekonstrukce se rovněž dočkala i přistávací a vzletová dráha, která na své více jak 2,5 kilometrové délce obdržela nový a hrubší povrch tak, aby zde mohla přistávat větší dopravní letadla, například Airbus A320 nebo Boeing 737.

Rozběhnutá je rovněž příprava druhé fáze druhé etapy modernizace Letiště České Budějovice. V současné době je ale teprve ve své polovině výběrové řízení na dodavatele. Vybírat se bude až z deseti uchazečů, po kterých se bude chtít cenová nabídka na celkovou realizaci. Náklady by neměly překročit půl miliardy korun, dá se však předpokládat, že budou nižší.


Vizualizace podoby Letiště České Budějovice po dokoncění druhé fáze druhé etapy modernizace

Druhá fáze obnáší stavbu terminálu pro vstup cestujících do letadel, rozšíření stojánky, dobudovávání vnitroareálových komunikací, osazení světelné a navigační techniky nebo dobudování infrastruktury mimo bezpečnostní zónu letiště. Myšleny jsou příjezdové komunikace k terminálu a parkoviště pro cestující.

Než však dojde na vyhodnocení nejlepšího dodavatele stavby, pár týdnů to ještě potrvá. Je tak jisté, že v plánovaném roce 2017 rekonstrukce letiště dokončena nebude. „Jakmile bude ukončeno vyhodnocování, může být podepsána smlouva. Potom nás čeká osmnáctiměsíční realizační fáze. Po dokončení investiční části letiště je třeba provést certifikaci pro mezinárodní veřejný provoz. Tam ale nedokážeme odhadnout, jak dlouho bude trvat, Úřad pro civilní letectví má nějakou lhůtu. My se snažíme, aby lhůta byla co nejkratší, takže úřad s námi spolupůsobí už při investování, aby vše, co má posuzovat, posoudil v rámci stavby nebo realizace investice,“ řekl náměstek hejtmana Jaromír Slíva.

Náklady na modernizaci bude, stejně jako v první fázi druhé etapy, hradit Jihočeský kraj, který je vlastníkem letištního areálu. Hejtman Jiří Zimola uvedl, že kraj stále hledá strategického partnera, který by si letiště pronajal a provozoval ho bez nároku na další závazky a financování ze strany kraje. „Setkáváme se se zájemci i ze zahraničí a debatujeme s městem jako druhým akcionářem. Pro nás bude důležité, aby tento strategický partner letiště provozoval, aniž by do toho kraj nebo město dávaly další finance.“

Foto Jan Luxík

Štítky rekonstrukce, letiště, České Budějovice, Jiří Zimola, Jaromír Slíva, Úřad pro civilní letectví, Airbus A320, Boeing 737

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Máchal

Tak Budějce budou mít letiště pro velká letadla a Haklovy Dvory stále nemají kanalizaci a sra(č)ky tam tečou všude kolem nás i Vás. Kde jsou zelení, kteří se starají o všelijaký hmyz a jinou havěť, ale že v krajském městě chybí kanalizace s nimi nic nedělá (zřejmě mají vyřešeno úložiště pro svoje exkrementy).

Pátek, 20. května 2016, 11:59Odpovědět

Budějcké letiště prošlo další rekonstrukcí. Dráha může nově přijímat větší dopravní letadla  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.