Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Arriva spojí vlakovým expresem jižní Čechy s Prahou, bude prvním soukromým dopravcem na této trase

V neděli 11. prosince 2016 začne jezdit nový expresní vlak Arrivy z jižních Čech do Prahy. Jeho trasa povede z Nové Pece přes Český Krumlov, České Budějovice a Tábor do Prahy. Cesta z Krumlova do Prahy potrvá 3 hodiny, z Českých Budějovic pak 2 hodiny a 8 minut. Expresní vlaky Arrivy budou jezdit od prosince o víkendech a o svátcích, v letní sezoně pojedou každý den. Základní jízdné z Českého Krumlova do Prahy vyjde na 200 korun, z Českých Budějovic do Prahy na 165 korun. Slevu budou mít studenti s žákovským průkazem i ISIC kartou.

Arriva bude prvním železničním dopravcem, který vstoupí na vlastní podnikatelské riziko na dálkovou linku do jižních Čech. Dosud zde jezdily pouze státní dráhy. Ráno pojede expres Arrivy z Prahy do Českých Budějovic a Nové Pece a odpoledne se vrátí zpět do Prahy. Od letošního 11. prosince bude jezdit o víkendech a svátcích, od 4. června do 1. října pak pojede každý den.

„Zaměřujeme se na vytváření přímých spojení tam, kde můžeme nejlépe využít naše motorové vlaky, tedy hlavně natrasách vedoucích částečně po hlavních elektrifikovaných koridorech, ze kterých je ale v určitém místě potřeba sjet na vedlejší trať, kde je nezbytný dieselový vlak. U běžných vlaků trvá v takovém případě výměna lokomotivy 10 až 15 minut, my můžeme rychleji pokračovat dál a neztrácet čas,“ říká ředitel Arriva vlaky Jiří Nálevka. „I to je důvod, proč otevřeme přímou vlakovou linku z Prahy na jih Čech, v přímém železničním spojení vidíme veliký potenciál. Náš vlak zvládne dojet z Prahy do Krumlova za 2 hodiny a 59 minut, to je jízdní doba zcela srovnatelná s konkurenčními autobusy.“

Z jižních Čech jezdí řada lidí pravidelně do Prahy za prací a do školy. Na Šumavu a do Krumlova zase vyráží turisté z Prahy na výlety nebo na dovolenou. Tomu je přizpůsobený i jízdní řád Arrivy, která počítá, že jejích služeb využijí turisté, vodáci, studenti i lidé, kteří v hlavním městě pracují.

Prodej jízdenek na internetu a slevy pro studenty

Jízdenky prodává Arriva od pondělí 21. listopadu v předprodeji na internetu, cestující si je mohou koupit také v pokladně Regiojetu na pražském hlavním nádraží anebo nechat nákup na palubu vlaku ke stevardovi. Cena je ve všech případech stejná. „Cestující z Českých Budějovic zaplatí za jízdenku do Prahy základní jízdné 165 korun, z Českého Krumlova pak 200 korun. Malé děti a kočárky vozíme zdarma, děti ve věku od 6 do 15 let za polovinu, studenty ve věku 15 až 26 let s žákovským průkazem se slevou 25 procent a držitele průkazů ZTP a ZTP/P se slevou 75 procent. Za jízdní kolo účtujeme 25 korun, pokud má cestující ISIC kartu, dostane slevu 10 %,“ doplnil Jiří Nálevka. „Ceny jsme nastavili podobně jako konkurenční autobusy, jsem přesvědčený, že část cestujících dá při stejné ceně přednost pohodlnější cestě vlakem,“ dodal.

Při nákupu jízdenky v eshopu na www.arriva-vlaky.cz není třeba elektronickou jízdenku tisknout, stačí ji mít v notebooku, tabletu nebo chytrém telefonu, případně stačí nadiktovat stevardovi transakční kód z jízdenky. S jízdenkou zakoupenou na internetu je automaticky spojena i bezplatná garance místa. V eshopu si zároveň cestující vyberou na plánku vlaku místo, které jim bude nejvíce vyhovovat. 

Zásuvky, WiFi, pohodlné sedačky i barel s pitnou vodou

Ve vlaku Arrivy najdou cestující 120 pohodlných polohovatelných sedaček, místo pro kočárky a jízdní kola. Cestující si mohou bez příplatku vybrat pohodlnější sedadla v klidové zóně doplněná o polštářek pod hlavu a deku na přikrytí nebo místa s dětským koutkem. Na palubě vlaku je bezplatná vysokorychlostní WiFi. Na žízeň si může každý natočit zdarma vodu z barelu s pitnou vodou uprostřed soupravy. „Náš vlak byl vyroben v Německu a jezdil dříve u Deutsche Bahn. Když jsme ho přivezli do Česka, prošel zásadní rekonstrukcí a dostal úplně nový interiér,“ vysvětluje Nálevka. „Vybrali jsme velmi komfortní sedačky, které se používají v první třídě, instalovali jsme do vlaku vysokorychlostní internet i zásuvky. Není to elektrický vlak, ale přesto je uvnitř velmi tichý.“

Vybavení vlaku Arriva
  • Zásuvky pro připojení notebooků nebo nabíjení telefonů u všech sedaček.
  • Barel s pitnou vodou zdarma po celou dobu cesty.
  • Bezplatné připojení k vysokorychlostnímu internetu.
  • Polohovatelné sedačky se sklopnými stolky.
  • Oddělená klidová zóna se zákazem telefonování a rušení ostatních cestujících.
  • Dětská zóna (na vybraných stolcích pod okny bude připraven herní plán Člověče, nezlob se!, stevardi půjčí rodičům na požádání figurky nebo další hry, kterými se děti během cesty zabaví).
  • Minibar s doplňkovým prodejem občerstvení.

Cestující si mohou ve vlaku koupit od stevarda široký sortiment občerstvení. „Cestou nabídneme čerstvé sendviče, kávu, čaj i horkou čokoládu. K dispozici budou džusy, ledový čaj, dětské nápoje, sušené maso, cereální sušenky, kvalitní čokoláda nebo hospodské brambůrky a pivo. Zaměřili jsme se na produkty, které neobsahují levný palmový olej a máme v nabídce také bezlepkové potraviny,“ doplnil Nálevka. 

Tisková zpráva

Štítky Praha, Arriva, Český Krumlov, České Budějovice, Jihočeský kraj, Internet, Nová Pec, Tábor, pitná voda, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arriva spojí vlakovým expresem jižní Čechy s Prahou, bude prvním soukromým dopravcem na této trase  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.