Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Stavba propojky sídlišť Máj a Vltava má začít v dubnu a trvat 13 měsíců

Na jaře příštího roku by se měli řidiči poprvé vydat na novou silnici, která v Budějcích propojí ulice Milady Horákové a Strakonická. Cena stavby přesahuje 100 milionů korun.

Investice města se předpokládají ve výši 31 milionů korun bez DPH,“ uvedl náměstek primátora Petr Holický. Vedení města uzavřelo smlouvu o sdružení s Jihočeským krajem. Větší část stavebních investic totiž poputuje za krajem.

Město je investorem zejména chodníků, cyklostezek, přeložek kanalizací v ulici Husova nebo sanace a sběrače bezvýkopovou technologií,“ upřesnil dále Holický. Další městské peníze půjdou do veřejného osvětlení nebo vznikne například i nové výstražné označení přechodů pro chodce.

Přeložka silnice III/14539 umožní propojení silnic Milady Horákové na kruhovém objezdu nedaleko Hokejového Centra Pouzar a Strakonické ulice v křižovatce s Husovou třídou. Cílem stavby je odlehčit stávající dopravní situaci a propojit největší sídliště ve městě – Máj a Vltavu.

Ve veřejné zakázce se počítá s celkovou cenou přes 120 milionů korun. „Všechno jsou ale předpokládané hodnoty. Po tendru bychom se měli dostat níže,“ dodal náměstek Holický. „Stavba by mohla začít co nejdříve na jaře. Počítáme s termínem duben 2017 a dokončení nejpozději v květnu 2018.

Stavba s sebou dlouhodobě ale nese i obavu místních občanů ze zhoršení hluku, zplodin i samotné dopravy. „Vím, že město má nové posudky a věřím, že je vše naplánované tak, abychom byli spokojení. Osobně stavbu chápu a nevadí mi. Zda ale bude skutečně bonusem, uvidíme až časem během provozu,“ řekla obyvatelka sídliště Máj Markéta Brožová.

Štítky silnice, sídliště, Vltava, Milada Horáková, České Budějovice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Musil

Mohu jen podotknout, že propojení šídlišt je velmi efektivní a těžká kamionová doprava. Vyjma zásobování do prodejen tudy jezdit nebude. Obchvat to už nebude, je zřejmé, že dřív bude dokončen dálniční obchvat D3 a město na dokončení okruhu přes Litvínovice nebude mít peníze a podporu státu a kraje, nehledě na zmiňovanou zástavbu na Švábáku. Znovu k propojce, někteří by si tu měli uvědomit proc všechny obytné místnosti, jako ložnice a obývací pokoje jsou od silnice odvrácené a jsou postavené panelové domy ve velké vzdálenosti od komunikace. Dále chci, aby vzali v potaz nynější trasu a uvědomili si poměr exhalací navíc + prostoje na semaforech u kasárem a tvořicí se zde kolony. Měli by si odpůrci uvědomit, že nynější průjezd je veden v blízkosti základní a mateřské školy. Propojkou bude rozumné rovnoměrné rozmístění dopravy a odlehčí to ulicím o. nedbala a branišovská, kde bude i bezpečnější přecházení pro děti. Možná by stálo za to udělat kalkulaci kolik hluku a smogu se ušetří zkrácením dojezdových vzdáleností. Docela na tohle bych si rád vyslechl argumenty odporujících.

Středa, 4. ledna 2017, 16:55Odpovědět

Alice Cooper

Asi jsou na tomto fóru příznivci obchvatu ve většině, nevím jestli bydlí na Máji nebo jenom projíždějí, pak bych to pochopil. Mezi zbloudilce se nepočítám a ten pán. který za nás občany Máje vede už asi marný boj proti magistrátu, je pro mne novodobý hrdina. Těžká auta a náklaďáky podnikatelů ? Běžte se podívat jak a kde se parkuje už nyní například u Burešovky, na plochách příslušející k rybníkům atd. Kamiony s nebezpečnýým nákladem a cisterny nejsou žádnou zvláštností. Průjezd dopravou přes sídliště, na kterém se sveze všechno směr sever -jih bude smutnou kapitolou tohoto tragického rozhodnutí. Nezpracovaná EIA , hluk a smok s karciogeny je asi to, co tito borci schvalující průjezdnost chtějí. Pak si přijďte v létě zainhalovat. To je odpověď i diskutujícím z fb.

Středa, 4. ledna 2017, 15:16Odpovědět

Vít Profant

No hurá. Dosud byl máj připojen pouze před dvě kapacitně nedostačující křižovatky na Husovku, tohle bude znamenat částečné zlepšení.

Středa, 4. ledna 2017, 14:18Odpovědět

Lojza Chytrak

No to je dost. To propojení mělo být už dávno hotové. Jenže když zájem jedince (skupiny jedinců) převažuje nad zájmem společnosti, pak to tak vypadá. Všichni chtějí jezdit, všem vadí zácpy a hustý provoz, ale nikdo nechce nové silnice, pokud mají vést poblíž jeho bydliště. Pokud bydlím ve městě, musím holt počítat s provozem, pokud se mi to nelíbí, tak se odstěhuji někam na samotu u lesa. Mimochodem ten kruhový objezd (myslím řazení pruhů) je pěkný paskvil konkurující kruháči u Globusu, ale to je zas jiná kapitola. Budu se opakovat, mělo to být dávno propojené plus dál Horákovka přímo směr Šindlák na I/3 k Plané, jenže to by tam nesměli nechat ty plochy zastavět rodinnými domy.

Středa, 4. ledna 2017, 09:48Odpovědět

Alice Cooper

Svinstvo, absolutní arogance města vůči obyvatelům Máje. Při volbách to bohužel jinak celostátně sympatické straně ANO v Budějkách připomeňte.

Středa, 4. ledna 2017, 09:46Odpovědět

Stavba propojky sídlišť Máj a Vltava má začít v dubnu a trvat 13 měsíců  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.