Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

Stávka nebude. Řidiči autobusů se dohodli s Jihočeským krajem

Dopředu avizovaná stávka řidičů autobusů v jižních Čechách nebude. Necelých čtyřiadvacet hodin před jejím plánovaným vypuknutím se na tom shodli zástupci Jihočeského kraje a provozovatelů dopravních společností. Stávkovat se tak ve čtvrtek bude pouze v Ústeckém kraji, Olomouckém kraji a na jihu Moravy.

Původně se do stávky měly zapojit stovky řidičů ze společností GW Bus, ČSAD Autobusy České Budějovice a ČSAD STTRANS. Jezdit neměla ani firma Comett Plus Tábor, v ní ale nepanovala celoplošná shoda na stávce a nakonec byla ve středu ráno odvolána. „Myslím, že mechanismus, který jsme připravili a budeme o něm ještě mluvit v orgánech Jihočeského kraje, je rozumný. Je v zájmu kraje realizovat dopravní obslužnost pro všechny cestující,“ řekl hejtman Jiří Zimola. 

Náměstek hejtmana Jihočeského kraje Jan Kubík naznačil, že jednání byla věcná a zástupci firem při nich pochopili, že na navýšení mezd se musí podílet obě strany. „Řidičům to, co v současné době požadují, zůstane a stávka bude odložena. Dopravci však budou také na svém a došlo tak k oboustranné spokojenosti,“ přidal Kubík.

Úleva byla znát také na tváři personálního ředitele Skupiny Jihotrans Miloslava Mrkvičky, do které spadá firma GW Bus. „Stávka je vždy krajní prostředek, je potřeba se jí vyhnout za každou cenu. Za řidiče mohu říct, že avizované zvýšení mezd už jsme vyplatili od ledna, teď jsme stáli před problémem, zda jim ho nechat, nebo ne. Po dnešním jednání všechno funguje a únorové a březnové výpaty budou stejné jako v lednu. Myslím, že nastane spokojenost,“ těšilo Mrkvičku.

Hejtman znovu připomněl, že na posledním jednání zastupitelstva bylo zálohově vyčleněno 50 milionů korun na navýšení mezd řidičů. „Hovořili jsme i o tom, že kraj poskytne zálohově částku 2,50 koruny na každý jeden kilometr, ale bude to podléhat následným kontrolám, protože chceme mít jistotu, že námi poskytnuté prostředky se promítnou do mezd řidičů,“ uvedl Zimola s tím, že ve středu byl na Vládě České republiky rovněž předložen návrh na uvolnění financí z rozpočtové rezervy ve prospěch krajů na navýšení mezd řidičů.

„Věřím, že koaliční partneři můj návrh na vládě podpoří a vláda tak zhruba 50 procenty přispěje krajům na navýšení platů řidičů,“ uvedl v tiskové zprávě Sobotka. Podle něj by měl s konkrétními podmínkami pro rozdělení peněz přijít do konce dubna ministr dopravy Dan Ťok. Vláda stanovila minimální mzdu na 98,10 koruny za hodinu jízdy a na 88 korun za hodinu čekání. Zavedla i příplatek 6,60 koruny za hodinu za náročné pracovní prostředí. Podle odborů ale řidiči v některých krajích nedostali přidáno podle očekávání. Firmy například zvýšily sazby podle vládního nařízení, šoférům ale na druhou stranu snížily odměny.

Foto cs:ŠJů (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/) or CC BY-SA 2.5-2.0-1.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5-2.0-1.0)], via Wikimedia Commons

Štítky Jihočeský kraj, stávka, mzda, Morava, Olomoucký kraj, Ústecký kraj, ČSAD, GW BUS a.s., Jiří Zimola, Jan Kubík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stávka nebude. Řidiči autobusů se dohodli s Jihočeským krajem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.