Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Jihočeský kraj chce z Gmündu a Českých Velenic jeden tarifní bod

Jihočeský kraj by se chtěl dohodnout s rakouskými drahami na tom, aby se z nádraží v Českých Velenicích a v Gmündu stal jeden tarifní bod. To by znamenalo možnost dojet do rakouského Gmündu na vnitrostátní českou jízdenku a opačně na rakouskou do Velenic. V současnosti jsou jízdenky drahé nejen pro české cestující, ale i pro rakouské.

 Do Velenic už sice jezdí spěšné vlaky až z Vídně, ve dvoukilometrovém přeshraničním úseku však zejí prázdnotou. Běžnou mezinárodní jízdenku na tento kratičký úsek lze koupit za 164 korun. Jízdenka EURegio Rakousko je sice levnější, ale i tak cestující zaplatí dvě eura, tedy zhruba 54 korun.

„Řada dětí dojíždí z české strany na střední školu do Gmündu. V praxi to vypadá tak, že vystoupí ve Velenicích a pak jdou raději 15 až 20 minut pěšky," řekl na konferenci ve Vídni poradce jihočeské hejtmanky pro dopravu Ivan Študlar.

Jihočeši se snaží svůj požadavek uplatnit už zhruba deset let, stále neúspěšně. „Formulovali jsme ho přes přeshraniční region Silva Nortica, později přes nově vzniknuvší region Dunaj-Vltava, kde je Horní Rakousko, část Dolního Rakouska, dva německé regiony a tři české kraje," uvedl Študlar.

Jízdenka mezi Gmündem a Velenicemi by podle jejich návrhu měla stát půl eura, tedy 14 korun. „Pomohlo by to jak české, tak rakouské straně. Vlaky by byly plnější a nestálo by to ani o korunu navíc, protože vlaky už zde jezdí," řekl poradce.

Rakouské dráhy se však zatím brání a jejich argumentem je, že podobný požadavek by vznesli například Slováci, Maďaři či Slovinci. „Nikde však není podobné dvouměstí. Do roku 1918 to bylo jedno město, po roce 1989 začalo dvouměstí opět srůstat. Fungují zde společní hasiči, záchranka, na hranicích leží průmyslová zóna a města spolu pořádají řadu kulturních akcí," připomněl Študlar.

Podle zkušenosti zástupců české železnice ze čtvrteční konference vyplynulo, že rakouské regiony snazší přeshraniční styk podporují, narážejí však na postoj celostátních drah. Problém řeší také například jižní Morava na trati mezi Znojmem a Retzem. Na řadě přechodů se naopak podařilo uzavřít dohody se Slovenskem, s Polskem či s Německem.

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky Schwäbisch Gmünd, Jihočeský kraj, Rakousko, Vídeň, Německo, Polsko, Slovensko, Dolní Rakousy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce z Gmündu a Českých Velenic jeden tarifní bod  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.