Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na šumavskou Kvildu pojede nízkopodlažní cyklobus pro vozíčkáře a kočárky

Na šumavskou Kvildu pojede letos nově nízkopodlažní cyklobus určený lidem s postižením či rodinám s dětmi v kočárcích. Na trasy po jižních Čechách a jižní Moravě vyjedou spoje z dopravního systému ČEZ Cyklotrans v sobotu 10. června, nejdřív čtyři linky, od července sedm linek, celkem 640 spojů. Loni tyto cyklobusy přepravily 3900 kol, 19 tisíc lidí a ujely téměř 60 tisíc kilometrů.

Každý autobus má vozík na 25 jízdních kol. „V letošní patnácté sezoně chystáme na linkách ČEZ Cyklotrans vypravit 640 spojů a jako novinku budeme zkušebně nasazovat v pracovní dny na trase do Kvildy částečně nízkopodlažní autobus," řekl generální ředitel GW Bus Robert Krigar. Pro vozíčkáře i kočárky bude mít autobus nájezdovou plošinu, doplnil Miloslav Mrkvička ze společnosti GW Bus.

Loni vyjelo 620 spojů, o dvacet méně než vyrazí letos, v některých funguje bezplatné bezdrátové připojení k internetu. V cyklobusech cestují cyklisté i pěší. Dopravce GW Bus jimi obslouží místa jako Lipno, Kvilda, Novohradské hory, Černá v Pošumaví, Borová Lada, Česká Kanada, Orlík, Gmünd či Vranov nad Dyjí.

„Na Kvildě navazujeme na zelené autobusy Národního parku, člověk se dostane až do Železné Rudy," uvedl referent autobusové dopravy GW Bus Miroslav Petroušek.

Největší zájem byl loni o trasy na Lipno nad Vltavou a Vyšší Brod, dále o linky do České Kanady a na Kvildu přes Prachatice a Vimperk. Nejvyužívanější spoje jsou sobotní z Českých Budějovic. Jezdí autobusy s 41 místy pro cestující v soupravě s cyklovlekem na 25 kol. Přijímají se všechna kola s cenou do 30 tisíc korun. Elektrokola se přepravují, pouze pokud lze snadno odmontovat baterii, nebo pokud je její uložení vhodné pro přepravu na cyklovleku. Rezervace není možná, přeprava kola stojí 30 korun.

Síť ČEZ Cyklotrans je provázaná s ostatními dopravci, od podobně pojatých linek na Šumavě přes železnici až po návaznost na vodní dopravu na přehradách Orlík a Lipno. Cyklisté v Jihočeském kraji mohou využívat téměř pět tisíc kilometrů tras. Letos nově například cyklostezku mezi Třeboní a Novou Hlínou na Jindřichohradecku. V nejbližší době by se mohli dočkat i dalšího nového úseku mezi Volary a Soumarským mostem. Jižní Čechy mají nejrozsáhlejší síť cyklistických stezek ze všech regionů. Druhým regionem v pořadí je Středočeský kraj, kde mají zhruba čtyři tisíce kilometrů cyklostezek.

Foto Bramberka Nová | Zdroj ČTK

Štítky cyklobus, kočárek, vozíčkář, výlet, Šumava, Kvilda, ČEZ, Jihočeský kraj, GW BUS a.s., Jihomoravský kraj, cyklostezka, Vodní nádrž Lipno, Česká Kanada, Vodní nádrž Orlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na šumavskou Kvildu pojede nízkopodlažní cyklobus pro vozíčkáře a kočárky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.