Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kritický víkend pro cestu na dovolenou. Hlavní evropské tahy k moři zažijí zkoušku ohněm

Patrně nejtěžší víkend čeká Evropu na dopravních tazích. Obyvatelům německých spolkových zemí Bádensko-Württembersko a Bavorsko začínají letní prázdniny. Jde o nejlidnatější oblasti, dohromady čítají téměř 23 milionů obyvatel. Velké komplikace tak s jistotou poznají trasy směrem na jih. Automotokluby doporučují cesty odložit na úterý nebo středu.

Současně se na dovolenou chystají i další lidé z Berlína, Brandenburgu, Hamburku, Meklenburska-Předního Pomořanska, Šlesvicka-Holštýnska a severu Nizozemska. Zpět domů zase zamíří turisté z Brém, Dolního Saska a Skandinávie. V severských zemích se totiž naopak děti vrací do školních lavic. „Zůstaňte doma, pokud není nezbytné, abyste svou dovolenou zahájili nyní. Zácpy se mohou tento víkend vyhrotit,“ konstatuje německý autoklub na svém webu.

Už o minulém víkendu byla situace směrem k Jaderskému moři kritická a na cestách se tvořily několikahodinové zácpy, kolony dosahovaly až třicetikilometrové délky. „Kdo tedy může, ať přehodnotí své plány a vůbec se v pátek a sobotu nevydává na evropské silnice. Doprava bude kritická,“ varuje viceprezident FIA regionu I., viceprezident AIT a prezident ÚAMK Oldřich Vaníček.

Německý automotoklub varuje především před situací na tuzemských dálnicích. Problémy mohou zažít části dálnice A9 z Berlína přes Norimberk do Mnichova, komplikace se nejspíše nevyhnou i městským okruhům v Berlíně, Mnichově nebo dálnici A81 ze Stuttgartu do Singenu, jenž leží u hranic se Švýcarskem.

Své pozná Rakousko. Nepříjemnosti patrně potkají dálnici A10 ze Salcburku směrem k hranicím se Slovinskem nebo dálnici A1 mezi Lincem a Vídní. Zácpy lze čekat také na dálnicích A9 z Lince do Štýrského Hradce, A22 vedoucí alpským Brennerským průsmykem a A23 na východě Itálie směrem na Jadran. Současně je potřeba počítat se stavebními pracemi na dálnici A23 před Vídní. Doporučeno je místo objet sjetím z dálnice A5 na rychlostní silnici S1 a pokračovat po dálnici A22, jež vede od Znojma.

Na cestě k moři zbrzdí hraniční přechody a mýtné brány

Špatnou dopravní situaci je možné očekávat i ve Slovinsku. Především na dálnici A2 z Lublaně na chorvatský Záhřeb nebo na silnici E59, která vede od rakouských hranic přes Maribor až do Chorvatska. Kolony se s největší pravděpodobností nevyhnou ani silnici E61 a dálnici A1, které tvoří spojnici mezi Rakouskem, Lublaní a Koperem. Kvůli výstavbě dálnice A4 se také tvoří kolony mezi městem Ptuj a hraničním přechodem Macelj/Gruskovje. Oblast se doporučuje objet přes hraniční přechody Zavrč nebo Trnovec, směrem na Varaždin se poté po dálnici A4 dostanete až do Záhřebu.

Výrazné zdržení způsobí i kontroly na hraničních přechodech. Na slovinsko-chorvatských hranicích se stále kontroluje totožnost cestujících, jelikož Chorvatsko není součástí Schengenského prostoru. Delší fronty se však tvoří i v Německu na přechodech Suben (dálnice A3), Walserberg (A8) a Kiefersfelden (A93). Namátkové kontroly hrozí i v Rakousku, které sleduje své hranice se Slovinskem, Maďarskem a Slovenskem, důsledná prohlídka může přijít i u hranic s Itálií. Reaguje tím na rostoucí počet uprchlíků.

Samostatnou kapitolou jsou i dálniční mýtné brány, před kterými se často tvoří zácpy. Nejhorší situaci očekává německý automotoklub na chorvatské dálnici A1, která spojuje Záhřeb, Zadar a Split, nebo na cestě z italského Terstu do Puly či Rijeky. Opomenout nelze ani spojnici mezi Záhřebem a Rijekou nebo komunikace vedoucí podél pobřeží a v okolí Plitvických jezer. Minulý týden se například před mýtnicí Záhřeb Lučko vytvořila hodinová fronta.

Foto HAK.hr | Zdroj ÚAMK, ČTK

Štítky doprava, cesta, dovolená, zácpy, léto, dálnice, moře, silnice, Záhřeb, Evropa, Berlín, Bavorsko, Bádensko-Württembersko, Rakousko, Slovinsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kritický víkend pro cestu na dovolenou. Hlavní evropské tahy k moři zažijí zkoušku ohněm  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.