Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Za dva týdny začnou řidiči využívat nový úsek dálnice D3, v říjnu se připojí další

Za necelé dva týdny se zprovozní nový úsek dálnice D3 mezi Borkem a Úsilným. Oproti předpokladům se podařilo stavební práce zkrátit o dva měsíce. Na tříkilometrovém úseku se řidiči poprvé svezou 27. září.

Trasa mezi Borkem a Úsilným čítá jednu mimoúrovňovou křižovatku, jedenáct mostních konstrukcí i podchod pro zvěř. Nejdelší most přes potok Kyselá voda měří 210 metrů. Celkové náklady na výstavbu 3,1 kilometru dlouhého úseku se vyšplhaly na 770 milionů korun.

„Celá stavba tohoto úseku dálnice D3 šla víceméně hladce, takže může jít do předčasného užívání už 27. září tohoto roku,“ potvrdil ředitel stavby Václav Nedorost ze společnosti Eurovia. U mostu přes potok Kyselá voda zbývá doladit pouze technické detaily.

Po napojení nového úseku dálnice D3 ze silnice I/3 bude zbývat dodělat pouze pravý jízdní pruh. „Jedná se zhruba o 150 metrů dálnice, které bychom měli stihnout do konce listopadu. V současné době zbývají drobné práce, zalití spár nebo dokončení betonových svodidel. Stavebně by měla být tato část hotová do konce roku, do února 2018 potrvá rekultivace starých cest,“ řekl Nedorost.

Výraznou úlevou je dokončení úseku Borek – Úsilné pro obyvatele Borku. „Tento úsek bude mít významný dopad do části Borku, jehož občané jsou zatíženi dopravou, která dosahuje několika tisíc vozidel denně a přináší s sebou nejen emise, ale i hluk a veškeré negativní vlivy dopravy. Okamžikem, kdy bude zahájen provoz tohoto úseku, se obyvatelé po velké řádce let dočkají klidu. Doprava se přelije na silnici I/34 ve směru od Lišova do Českých Budějovic,“ přidal vedoucí Odboru dopravy a silničního hospodářství Jihočeského kraje Jiří Klása.

Už 12. října půjde do provozu další úsek dálnice D3, tentokrát mezi Veselím nad Lužnicí a Bošilcem. Obchvat Českých Budějovic, který vyjde na 12 miliard korun, má být hotový v roce 2021. Ředitelství silnic a dálnic má na úseky Úsilné – Hodějovice a Hodějovice – Dolní Třebonín vždy patnáct zájemců. „Dokumentace je připravena, ale máme problém s jedním vyvlastněním,“ řekla šéfka jihočeské pobočky ředitelství Vladimíra Hrušková s tím, že stavět by se mělo začít příští rok.

Foto Radek Šíma | Zdroj ČTK

Štítky dálnice, Borek, Úsilné, Václav Nedorost, doprava, Eurovia CS, České Budějovice, Hodějovice, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Je dobře, že se konečně stavba jihočeské dálnice realizuje, nicméně tento samotný úsek pro Budějce vůbec nic neřeší, přivedeme dopravu od Tábora do města pouze po jiné silnici. Od Borku přijela vozidla po Pražské třídě, přičemž tranzitní doprava dále směřovala přes Strakonickou na Dlouhou louku. Takto přijedou vozidla po Generála Píky, přes Nádražní k Strakonické dále po stejné trase. Úsek Nádražní ke Strakonické už nyní „praská ve švu“. Kdy bude dokončen úsek Úsilné a dále na jih, který konečně uleví krajskému městu?

Čtvrtek, 14. září 2017, 22:26Odpovědět

Za dva týdny začnou řidiči využívat nový úsek dálnice D3, v říjnu se připojí další  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.