Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

ANKETA: V Jihočeském kraji budeme platit veřejnou dopravu kartou

Veřejná doprava je klíčovým způsobem dopravy pro mnoho obyvatel. S příchodem nového projektu, který Jihočeský kraj připravuje, by mohli cestující jízdné hradit kartou už tento rok. Uvažuje se i o platbě přes mobilní telefony.

Placení jízdného přímo v autobusech přitom není žádnou novinkou. „První projekty akceptace platebních karet ve veřejné dopravě byly v České republice spuštěny v roce 2014,“ uvedl za společnost Mastercard Petr Zlámalík.

Jihočeský kraj by se této novinky mohl dočkat už letos. „Zhruba v polovině roku by měla být hotová závěrečná zpráva s návrhem realizačních opatření,“ upřesnil první náměstek hejtmanky Josef Knot. Podle Knota je cílem do budoucna omezit používání papírových jízdenek a nahradit je platebními kartami. Použít by přitom měli jít všechny platebné karty. Novinkou by také mělo být placení mobilními telefony.

Jihočeský kraj na konci loňské roku podepsal se společností Mastercard Memorandum o spolupráci pro rozvojový koncept Smart cities. Díky tomu se obě strany zavázali ke vzájemné spolupráci v přípravě, realizaci a implementaci chytrých projektů, které využívají možnosti technologií pro udržitelný rozvoj měst a obcí, zlepšení životního prostředí, snižování emisí nebo podporu nových technologií.

Líbí se vám možnost platit jízdné ve veřejné dopravě kartou?

Celkem hlasovalo314 čtenářů

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky platební karta, veřejná doprava, Jihočeský kraj, MasterCard, Josef Knot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Řehoř Husinecký

Takže když chci jet MHD, musím si pořídit platební kartu, jinak budu chodit pěšky. MT nepotřebuju a ani ho nemám. To je terno pro Mastercard, kolik kápne zainteresovaným ? Prý v Budějcích chce žít každý, nenechte se vysmát.

Pátek, 23. března 2018, 20:02Odpovědět

Zipe Pezi

To je logiky! Zimola zde od nástupu na provinční trůn zdecimoval veřejnou dopravu nebývalým způsobem! Se zvláštním zaměřením k ničení příměstské železnice. V roce 2014 zničili osobní vlaky Veselí - ČB, předtím znemožnili větev na Strakonice, zrušili 2 tratě a zařízli víkendovou bus dopravu (prý není dopravní obsluhou ježdění na výlety). Vedoucí s podvedoucím JIKORDu (oba ODS) dokonce celých 8 let unisono lhali, že integrace veřejné dopravy v JČ nemá smysl. Na připomínky starostů, cestujících, nikdo nafoukaně nereagoval. Myslím, že ucpaná města a dlouhodobé neřešení obluhy k městu přilehlých obcí (viz. poslední přihlouplý krok kraje - šílené zdražení MHD na Hlubokou i jinam) má jasné viníky a spojitost! Resp. přímo zloděje, kteří se na likvidaci veřejné dopravy obohatili. Lidé dojíždějící se tím odnaučili používat busy a vlaky a najednou se někdo diví, že nejen v ČB není k hnutí a zaparkování je velkým problémem. Jsem zvědav, kdo celou situaci po trotlech zlodějských z kraje dá do pořádku (viz. např. pokračující bezuzdná likvidace vlakové dopravy velice pochybnou privatizací šumavských tratí). Zatím ustrašená hejtmanka ani nikoho nepotrestala, natož aby začala tristní situaci viditelně řešit. Lumpi z kraje nepřiznají své chyby a město samo v tom mnoho nezmůže. V situaci, kdy je v kraji nejhorší veřejná doprava z celé ČR (průměrná obsazenost "modrých" busů cca 6 osob na spoj!!) řešit e-jízdenky, namísto drastického zlevnění, zatraktivnění veř. dopravy je jako kdyby cukrářka začínala lepení dortu onou pomyslnou třešničkou. Až budete zase marně hledat v ČB a jinde kde zaparkovat, či nadávat na "modré zóny" vzpomeňte na Zimolovu chatu (nebyl a nebyla jedinou) - tam, v minulosti, touze po snadných penězích, či hloupém plánování krajské dopravy je konzervován problém!

Pátek, 23. března 2018, 08:02Odpovědět

ANKETA: V Jihočeském kraji budeme platit veřejnou dopravu kartou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.