Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V jižních Čechách odstranili majitelé a kraj přes sto billboardů

Přes sto nepovolených billboardů podél silnic první třídy odstranili dosud majitelé těchto reklamních zařízení v Jihočeském kraji. Krajský úřad zatím nechal nuceně odstranit devět billboardů, vynaložil na to přes 224 tisíc korun. Sklad odstraněných nelegálních billboardů v jižních Čechách není.

Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je u silnic první třídy v kraji několik set nelegálních billboardů. Desítky jich zakrývá česká vlajka. Provozovatelé poutačů argumentují tím, že tím změnili charakter ploch, které již nejsou reklamním zařízením.

Náklady na odstranění nejběžnějšího billboardu nespojeného se zemí, velkého do šesti metrů čtverečních jsou 5200 korun, za odstranění těžké konstrukce větší než 12 metrů čtverečních pevně spojené se zemí platí kraj 9300 korun. Krajský úřad vybral na odstraňování dodavatele, který dal ve výběrovém řízení nejlevnější nabídku.

Vlastníci billboardů dosud odstranili v kraji kolem sto poutačů. „Většinou, když vyzveme majitele reklamních zařízení, tak to odstraní sami. Na ten zbytek jsme až teď vysoutěžili dodavatele. A je problém s identifikací těch reklamních zařízení, najít, komu patří, protože vůbec nejsou označeny,“ řekla Mária Čejková z odboru dopravy a silničního hospodářství jihočeského krajského úřadu.

Krajský úřad poslal majitelům desítky výzev k odstranění. Od ŘSD dostal až koncem minulého týdne všechny podklady. „ŘSD nám je začalo dávat až od Nového roku, do té doby jsme měli jen malou část,“ řekla Čejková.

V posledních dvou letech likvidovala nepovolené billboardy i Správa a údržba silnic Jihočeského kraje. V roce 2016 to byly tři reklamy na Jindřichohradecku a Českobudějovicku, loni poutače na pěti místech okresů Český Krumlov, Písek a Strakonice.

Krajský radní pro dopravu Jiří Švec (STAN) řekl, že odstraňování billboardů z bezprostřední blízkosti silnic přispěje k bezpečnějšímu provozu. Novela zákona o pozemních komunikacích nařizuje majitelům odstranit reklamy, které jsou blíž než 250 metrů od dálnic a 50 metrů od silnic první třídy.

Silničáři loni v září napočítali kolem dálnic a silnic první třídy téměř 7 000 reklamních zařízení, z toho asi 3000 jich odporovalo zákonu. Zatímco na dálnicích musí odstraňovat nepovolené poutače ŘSD, na silnicích první třídy je to podle ministerstva dopravy věc krajů. Celkem se odhaduje, že je v Česku na 25 000 reklamních poutačů.

Autoři | Foto By Jan Polák (Own work), via Wikimedia Commons

Štítky billboard, odstranění, zákon, Jihočeský kraj, silnice, krajský úřad, Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, Jiří Švec, Starostové a nezávislí, Ministerstvo dopravy České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jižních Čechách odstranili majitelé a kraj přes sto billboardů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.