Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Městskou hromadnou dopravu by mohli mít děti do patnácti let a senioři zadarmo

Od nového školního roku by měli děti do patnácti let a senioři od pětašedesáti let jezdit městskou hromadnou dopravou v Budějcích zadarmo. Návrh na změnu tarifu jízdného chce předložit náměstek českobudějovického primátora František Konečný radě města. Pokud návrh projde, dopravní podnik tak přijde o zhruba patnáct milionů korun.

Náměstek českobudějovického primátora František Konečný chce návrh o změně jízdního tarifu předložit radě města a je si jistý, že ho schválí. Pokud tomu tak bude, od 1. září budou děti do patnácti let a senioři nad pětašedesát let jezdit autobusy zdarma. Dopravní podnik města České Budějovice by tak přišel o zhruba patnáct milionů korun. 

„Pravidelně městskou hromadnou dopravou jezdí zhruba šest tisíc dětí, to vychází na částku kolem sedmi milionů korun. U seniorů, je to velice hrubý odhad, se bude pohybovat možná stejně. Jsou to částky, na které si dopravní podnik vydělá a určitě na to přispěje město. Vzhledem k tomu, že vybíráme velice dobře jako stát daně a město má podíl daní, nebude letos ani v dalších letech problém pokrýt tyto záležitosti z městského rozpočtu," uvedl Konečný.

Od jízdného zdarma si náměstek slibuje, že se uklidní a omezí nebezpečné dopravní situace, které před školami každé ráno vznikají. Dalším důvodem je také to, že roční jízdné pro dítě vyjde na 1250 korun. Podle Konečného je i taková částka pro některé rodiče vysoká. U seniorů je podle něj jízdné zdarma trend, který bude postupně zaveden po celé republice. 

Návrh na změnu tarifu jízdného předkládal Konečný již před dvěma lety. Spolu s tímto návrhem chce také prosadit, aby se platy řidičů městské hromadné dopravy dostaly nad třicet tisíc korun.

Štítky MHD, Dopravní podnik města České Budějovice, doprava, děti, senioři, změna, městská hromadná doprava, František Konečný, jízdné, dopravní společnost, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Město koná - kraj na veřejnou dopravu, jako obyčejně, okázale kašle.

Pátek, 6. dubna 2018, 09:05Odpovědět

Městskou hromadnou dopravu by mohli mít děti do patnácti let a senioři zadarmo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.