Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Kraj chce, aby firma Robstav lépe opravila silnice

Jihočeský kraj bude žádat po firmě Robstav, která pro kraj loni se zpožděním a podle kraje nekvalitně opravila některé silnice, aby je opravila znovu. Jde o silnice procházející Týnem nad Vltavou a průtah obcemi Dříteň a Nákří. Kraj chce i slevu za práce a prodloužení záruky. V krajním případě, pokud se kraj s firmou nedohodne, se s ní bude soudit.

Jihočeský kraj silnice dosud nepřevzal, firmě nabíhá penále v jednotkách milionů za to, že nedodržela termín zakázky za 45,8 milionu korun. Petr Čechal z firmy Robstav ve čtvrtek 19. dubna nechtěl věc komentovat. V lednu ale řekl, že zkoušky kvality oprav silnic, jež si Robstav dělal, nevycházely špatně.

Na rekonstrukci silnice v Týně směrem na Neznašov měla firma padesát dní, termín do 31. října. Na průtah Dřítní a Nákřím byla lhůta 55 dní, do 5. listopadu 2017. Termíny firma nedodržela. S rekonstrukcí silnice v Nové Bystřici, jež měla trvat do konce října, začal Robstav až po termínu.

„Jihočeský kraj bude požadovat kromě opravy nekvalitně provedené práce na modernizovaných úsecích silnic slevu za jejich provedení a prodloužení záruky,“ řekl náměstek jihočeské hejtmanky Josef Knot.

Už během loňských oprav nastaly neshody mezi krajem a Robstavem. Když se kraj s firmou nedohodne, může spor podle Knota skončit u soudu. Kraj má na letošek uzavřené s firmou Robstav tři dodavatelské smlouvy na opravy silnic za 70 milionů korun.

„Zde budeme požadovat garance, aby dílo bylo provedeno řádně a včas. V případě, že se tak nestane, budeme řešit další trvání těchto smluv,“ uvedl náměstek hejtmanky.

Robstav bude muset asi znovu opravit i silnici v Nové Bystřici na Jindřichohradecku, což byla zakázka za 3,76 milionu korun s DPH. Jde o kilometrový úsek směrem na Staré Město pod Landštejnem. Ředitel Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Jan Štícha již dříve řekl, že oprava obrusné vrstvy dopadla loni „tragicky". Silničáři tuto vozovku nepřevzali. Štícha ve čtvrtek 19. dubna řekl, že si firma v daném úseku požádala o uzavírku, jaké práce tam chce Robstav dělat, zatím ředitel neví.

Kraj chce letos do oprav silnic dát desítky milionů korun. Největší investicí bude rekonstrukce silnice na Prachaticku III/14214 a 14125 včetně průtahu obcí Dub za 60 milionů korun. Předělávat se bude i průtah Čejeticemi a Protivínem, obce Husinec a Němčice se dočkají obchvatu.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky společnost, silnice, oprava, Robstav, Jihočeský kraj, Týn nad Vltavou, Dříteň, Nákří, rekonstrukce, Josef Knot, Nová Bystřice, Rotemberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce, aby firma Robstav lépe opravila silnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.