Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

GW Train nesouhlasí s kritikou federace strojvůdců kvůli nehodě vlaků u obce Mříč

Společnost GW Train nesouhlasí s kritikou Federace strojvůdců České republiky, která tvrdí, že za srážkou vlaků u obce Mříč na Českokrumlovsku stojí nedostatečné technické vybavení jedné ze souprav. Podle GW Train, která trať obsluhuje, její vlaky odpovídají potřebným požadavkům.

„Nebudu se více ke kritice federace strojvůdců vyjadřovat,“ uvedl ředitel společnosti Krigar.

Podle předběžných informací havárii způsobil vlak, který vjel na jednokolejnou trať přes zákaz. Federace strojvůdců uvedla, že v železniční stanici Boršov nad Vltavou bylo instalováno elektronické zabezpečovací zařízení, které upozornilo, že jeden z vlaků projel návěst Stůj. Na signál ale podle federace zareagoval jen jeden vlak, protože druhá souprava neměla potřebnou vozidlovou radiostanici.

Nehodu vyšetřuje policie a drážní inspekce. Zatím není jasné, co manévr způsobilo, zda se jednalo o selhání lidského faktoru, nebo šlo o systémovou chybu. „Vyšetřování je teprve na začátku. V tuto chvíli nechceme, ani nebudeme o příčinách spekulovat. Dopravní inspekce se při vyšetřování věnuje bezprostředním příčinám, příčinám zásadním i systémovým,“ řekl mluvčí inspekce Martin Drápal.

ČTĚTE TAKÉ: Nehodu vlaků u Mříče na Českokrumlovsku prý mohlo způsobit nedostatečné vybavení soupravy

GW Train obsluhuje trať mezi Českými Budějovicemi a Černým Křížem od prosince loňského roku. Uspěla ve výběrovém řízení na dopravce, který vypsal Jihočeský kraj. Smlouva platí na 15 let a kraj za ni společnosti zaplatí 2,25 miliardy korun.

„Počkáme na závěry vyšetřování a podle toho se rozhodneme, jak postupovat dál. Rozhodně teď není důvod k tomu, abychom hned smlouvu (s GW Train) měnili, nemáme přesné informace, co přesně havárii způsobilo. Mrzí nás, že k nehodě došlo a je štěstí v tom, že její následky nejsou nijak tragické,“ řekl krajský radní pro dopravu Jiří Švec.

Foto ZZS JK | Zdroj ČTK

Štítky vlak, nehoda, srážka, Vrábče, Křemže, Mříč, havárie, okres Český Krumlov, Česko, Boršov nad Vltavou, Jiří Švec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaroslav Vaněk

Podle GW Train, která trať obsluhuje, její vlaky odpovídají potřebným požadavkům.„Nebudu se více ke kritice federace strojvůdců vyjadřovat,“ uvedl ředitel společnosti Krigar. - Pan ředitel má pravdu, potřebným požadavkům vlaky PRÝ odpovídají proto, že GW Train dostal od Drážnho úřadu výjimku a vlaky nemusí být zabezpečené proti srážce. Ale PRÝ jen na 5 let, pak už to bude bezpečnější.

Pondělí, 7. května 2018, 19:30Odpovědět

GW Train nesouhlasí s kritikou federace strojvůdců kvůli nehodě vlaků u obce Mříč  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.