Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vimperk chce omezit spoje městské hromadné dopravy, které jezdí téměř prázdné

Vimperk zvažuje, že omezí provoz některých spojů městské hromadné dopravy (MHD), které podle analýzy města jezdí téměř prázdné. Chce provoz MHD zefektivnit. Městskou hromadnou dopravu zajišťuje pro Vimperk firma ČSAD Autobusy České Budějovice, která omezení spojů navrhla. Podle ní by klesl počet kilometrů o 1098. Ročně MHD ve Vimperku obslouží asi 15 tisíc kilometrů. Za MHD platí Vimperk ročně asi půl milionu korun. To řekl starosta Pavel Dvořák.

Za jednu jízdu platí cestující deset korun. Omezení projednají nejdříve zástupci města a dopravce. Za loňský rok uhradí Vimperk firmě ČSAD Autobusy České Budějovice prokazatelnou ztrátu ze zajištění MHD 189 984 korun. Hlasovalo pro to 13 ze 14 přítomných zastupitelů. Hromadná doprava spojuje centrální části města s okrajovými, formou okruhů. Jezdí devět linek, loni od ledna do září převezla MHD asi 30 tisíc lidí, údaje za zbytek roku radní ještě neznají.

Radnice má rozbor, jak loni lidé autobusy využívali. Plyne z něj, že některé autobusy jsou přeplněné, zatímco v jiných jezdí průměrně méně než dva cestující. Podle analýzy se to týká spojů číslo 2 a 8, které jsou o letních prázdninách téměř prázdné, a spoje číslo 9 v čase 17:05.

„Chceme linky upravit, jedná se asi o 1000 kilometrů za rok, které se nám zdají naprosto neefektivní. Některé linky jsou přeplněné, v některých jezdí dva, tři lidé,“ řekl starosta. Podle ČSAD Autobusy by se díky omezením snížil počet obsloužených kilometrů za letošní květen až prosinec o 1098, čímž by se ušetřily přímé náklady na provoz autobusu asi 17 korun na kilometr. Součástí změn by měla být i nová zastávka na sídlišti Míru.

Město se zhruba 7300 obyvateli má letos vyrovnaný rozpočet 292 milionů korun, zahrnuje půjčku 120 milionů s úrokem 1,2 procenta. „Jsou to peníze na velké projekty, všechno letos neutratíme,“ řekl starosta. Mezi velké projekty řadí zastřešení bazénu či opravu ulice 1. máje.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Vimperk, ČSAD, autobusy, městská hromadná doprava, České Budějovice, Pavel Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vimperk chce omezit spoje městské hromadné dopravy, které jezdí téměř prázdné  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.