Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Branišova došlo k neobvyklé dopravní nehodě. Motorkář se střetl se srnou

Dopravní nehody, při kterých před kola vozu skočí srna, nejsou ničím neobvyklým. Ale střet lesní zvěře s motocyklem už tak běžný není. K jednomu takovému došlo v noci ze čtvrtka 26. července na pátek 27., kdy řidič motorky projížděl obcí Branišov. Do cesty se mu připletla srna, kterou střet usmrtil, motocyklista vyvázl s lehkými zraněními.

Noční střet s lesní zvěří vyšetřují českobudějovičtí dopravní policisté. Ve čtvrtek 26. července jel po 23. hodině řidič motorky tovární po silnici III/14322 obcí Branišov, kde mu do jízdní dráhy z pravé strany vběhla srna. Řidič po střetu se zvířetem havaroval a srna byla usmrcena. U motorkáře byl vyloučen alkohol testem na zjištění návykové látky v dechu.

„Na místo byli vysláni dopravní policisté, kteří přivolali mysliveckého hospodáře, k zajištění uhynulé lesní zvěře, a nechali odvézt havarovaný stroj odtahovou službou,“ uvedl policejní mluvčí Milan Bajcura s tím, že v tomto případě jde o nezaviněnou nehodu řidičem, který utrpěl lehké zranění. Mluvčí dodal, že tato nehoda byla neobvyklá, protože k časteji k takovým srážkám dochází v případě řidičů automobilů, a to především v podvečerních či ranních hodinách.

Jak postupovat při podobných nehodách

Bajcura dále vysvětlil, že při podobných nehodách mají řidiči vždy zavolat policii, která se postará další záležitosti. Přivolá mysliveckého hospodáře, jenž zajistí uhynulou zvěř, kterou musí zaevidovat, aby nedocházelo k pytláctví. Přivolání policie může také řidičům pomosi se získáním odškodnění od pojišťovny. Té ve většině případů nestačí pouze vyplněný formulář, ale potřebuje i jiný důkaz o nehodě.

„Připomínáme všem řidičům jednostopých vozidel, aby v noční době dbali zvýšené opatrnosti, především kolem lesů, luk a polí, kde zvěř velmi často migruje,“ upozorňuje mluvčí.

Autoři | Foto Policie České Republiky

Štítky dopravní nehoda, lesní zvěř, motorkář, srna, srážka, Branišov, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Nevím co je neobvyklé na střetu motocyklu s lesní zvěří. Je to zcela běžné. Že je těchto nehod méně je dáno především tím, že jednostopých vozidel jezdí nejen v noci méně než dvoustopých. Pokud nedošlo ke zranění řidiče, škodě nad 100 tisíc nebo škodě na majetku třetí osoby (třeba na dopravní značce), tak není žádná povinnost volat na místo policii. To že něco chtějí šupácké pojišťovny, je věc druhá. Má si na místo přijet sám pojišťovák a nehodu zpracovat pro kliena jejich pojišťovny on.

Sobota, 28. července 2018, 14:15Odpovědět

U Branišova došlo k neobvyklé dopravní nehodě. Motorkář se střetl se srnou  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.