Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Plavební správa zakázala kvůli suchu proplouvání komory Kořensko

Státní plavební správa zavře zítra, v pátek 10. srpna, plavební komoru Kořensko pod Týnem nad Vltavou nad Orlickou přehradou. Důvodem je sucho a nedostatek vody.

„V plavebním profilu, kde je plavební komora Kořensko, je nedostatek vody a mohlo by dojít k poškození plavidel nebo k plavebním nehodám. Je sucho, z Lipna nepřitéká dostatek vody, aby se vodní cesta v tomhle suchu zadotovala, neprší. Kořensko už se nebude proplavovat. V momentě, kdy na Šumavě zaprší a bude víc vody, se plavba zase obnoví," řekla ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová. Zákaz platí do 15. srpna.

Jak uvádí plavební správa na webu, v úseku říční kilometr 200,40 (Kořensko) až říční kilometr 182,66 (Podolsko) již nejsou zaručeny ponory plavidel. Státní plavební správa je v kontaktu se správcem vodní cesty, jímž je v tomto případě Povodí Vltavy. Stav stále sledují.

Podobná situace nastala i loni začátkem července. „Pokud by nastala situace jako loni, kdy se potom zastavoval i lodní výtah na Orlické přehradě kvůli nízkému vodnímu stavu, tak pak kontaktujeme i zájmové organizace a snažíme se se správcem vodní cesty zajistit vyndání lodí z vodní nádrže. To se dělo loni, ale letos ještě ta situace nenastala a doufám, že bude pršet," uvedla Němcová.

Na jihu Čech roste zájem o Vltavskou vodní cestu. Díky loni otevřené plavební komoře na Hněvkovickém jezu u Týna nad Vltavou se meziročně více než zdvojnásobil pohyb plavidel na vodní cestě České Budějovice - Týn. Loni od května do října po ní proplulo 6253 plavidel, 24 854 lidí.

Na rostoucí počet návštěvníků Vltavské vodní cesty zareagovalo Povodí Vltavy tím, že rozšířilo provozní dobu plavebních komor v úseku České Budějovice - Kořensko. Od 1. května do 30. září jsou v provozu denně. Pro letošní sezonu rozšířilo Povodí počet kotevních míst v Týně nad Vltavou a další bude budovat, chce zlepšit i plavební podmínky pod nádrží Kořensko.

Autoři | Foto YouTube | Zdroj ČTK

Štítky doprava, společnost, plavba, komora, voda, sucho, zákaz, Kořensko, Týn nad Vltavou, Českobudějovicko, Vodní nádrž Kořensko, zdymadlo, vodní cesta, Vodní nádrž Orlík, Státní plavební správa, Povodí Vltavy (státní podnik), Šumava, Vodní nádrž Lipno, České B

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavební správa zakázala kvůli suchu proplouvání komory Kořensko  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.