Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spor o čtyřiadvacítku nekončí. Porušovala dopravní předpisy, tvrdí lidé

Budějckou čtyřiadvacítku v Krajinské ulici zastavilo před pár týdny rozhodnutí krajského soudu. Ten dal za pravdu námitkám Sdružení majitelů domů a město tak muselo upravit provoz linky, která má dopravit řidiče ze záchytného parkoviště v Jírovcově ulici do centra města. V novém režimu se midibus z ulice J. Š. Baara vrací třídou 28. října zpět k parkovišti.

Odpůrci linky ale namítají, že i v tomto případě docházelo k porušování dopravních předpisů. „Každou jízdou bude porušovat předpisy. Za tohle by každý řidič dostal od městské policie flastr. Tady to řidiči městské hromadné dopravy provozují každých 10 minut,“ rozčílila se na Facebooku Tereza u fotky, na které čtyřiadvacítka odbočuje doprava, i když to má podle dopravního značení zakázáno.

Právník zastupující Sdružení majitelů domů vyzval v úterý 4. září prostřednictvím policie Dopravní podnik města České Budějovice, aby neprodleně přestal porušovat dopravní předpisy.  „Zároveň jsem požádal o zahájení správního řízení jak v případě nerespektování pravomocného soudního rozhodnutí ze strany dopravního podniku dne 27. srpna, tak v případech shora uvedeného nerespektování dopravního značení od 3. září,“ uvedl Václav Junek.

Podle Odboru dopravy a silničního hospodářství Magistrátu města České Budějovice ale k žádnému porušování dopravních předpisů nedochází. „Podle výkladu k dopravní značce E7b se nejedná o zákaz odbočení vpravo, ten by určovala značka B24a s dodatkovou značkou E9,“ uvedla mluvčí magistrátu Jitka Welzlová. Výjimku pro midibus podle ní určuje značka ve třídě 28. října. 

Dopravní značka E7b podle serveru Zákruta.cz vyznačuje směr k místu, k němuž se vztahuje značka, pod níž je tabulka umístěna. Pod označením B24a najdeme klasickou značku zakazující odbočit vpravo, dodatková značka E9 určuje druh vozidla, ke kterému se zákaz vztahuje. 

I přesto, že podle magistrátu linka 24 neporušovala dopravní předpisy, nechalo město značku v ulici J. Š. Baara odstranit jako nadbytečnou.

ČTĚTE TAKÉ: Čtyřiadvacítka znovu vyjede. Zatím bude vozit lidi od parkoviště v Jírovcovce do Baarovky 

V současné době tak žádná dopravní značka nezakazuje lince 24 odbočit z Baarovky do třídy 28. října. „Dle současného stavu není v ulici J. Š. Baara žádná zákazová značka pro odbočení autobusů a v ulici 28. října je již delší dobu dodatková tabulka, která umožňuje vjezd busů městské hromadné dopravy do této ulice,“ uvedl mluvčí Dopravního podniku města České Budějovice Viktor Lavička.

Foto Jana Kroneislová

Štítky midibus, 24, autobus, Krajinská, zákaz, dopravní značka, České Budějovice, dopravní společnost, Facebook, Václav Junek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lojza Chytrak

Dneska se kde kdo montuje do výkladu zákonů či dopravních značek, aniž by měl patřičné znalosti nebo si alespoň zjistil význam konkrétního dopravního značení.. Přitom budejcaci resp. řidiči, kteří se pohybují po Budejcich neznají nebo spíše nerespektují zcela jasnou a základní věc, jejíž význam vědí i malé děti, což je červené světlo na semaforu :)

Úterý, 11. září 2018, 08:31Odpovědět

Spor o čtyřiadvacítku nekončí. Porušovala dopravní předpisy, tvrdí lidé  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.