Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Tým silniční bezpečnosti: Kvalitní zimní obutí se opravdu vyplatí

Zima se již projevila v plné síle. Většinu republiky zasypal sníh. Na silnicích musíme také počítat s námrazou. Jezdit i v tomto období na letních pneumatikách? „Ani náhodou,“ upozorňuje Tým silniční bezpečnosti.

V České republice platí povinnost používat zimní pneumatiky v době od 1. listopadu do 31. března, a to v případě, že se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. V případě, že je na začátku úseku umístěna dopravní značka „Zimní výbava“, platí tato povinnost v uvedeném období vždy, bez ohledu na stav vozovky.

Přezout se rozhodně vyplatí. Za nízkých teplot, zhruba pod sedm stupňů, zimní pneumatiky lépe přilnou k povrchu vozovky. Brzdná dráha vozidla obutého do letních pneumatik může být až o čtvrtinu delší, na letních pneumatikách je také automobil více náchylný ke smyku. Řidiči by jednoznačně měli volit pneumatiky označené takzvaným alpským symbolem. Takové pneumatiky jsou zárukou kvalitních vlastností i za zimních teplot.

Není ovšem pneumatika jako pneumatika. Kvalita pneumatiky klesá s hloubkou dezénu. Výška běhounu nové pneumatiky činí zhruba 8 milimetrů. Pokud je sjet na 6 mm, prodlužuje se délka brzdné dráhy o 20 procent, při sjetí na zákonnou minimální hranici 4 mm činí prodloužení až 50 procent. Obecně se tak doporučuje používat pneumatiky do pěti let od jejich zakoupení. Po delší době mohou za nižších teplot ztrácet potřebnou přilnavost k vozovce. Nekvalitní obutí také významně snižuje efektivitu asistenčních systémů zajišťujících ovladatelnost vozidla.

Tisková zpráva | Foto Dominik Svoboda

Štítky Tým silniční bezpečnosti, zima, pneumatiky, pneumatika, Česko

Tým silniční bezpečnosti: Kvalitní zimní obutí se opravdu vyplatí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.