Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nový Orlík udrží víc vody a umožní průplav těžším lodím

Vltavskou přehradu známou stejnojmenným zámkem čekají rozsáhlé stavební úpravy. Na jejich konci by měl Orlík ustát i desetitisíciletou vodu. Povodí řeky se tak do budoucna chce vyvarovat škodám způsobeným výkyvy počasí, které má na svědomí globální oteplování.

Orlík už nevyhovuje současným bezpečnostním normám. V době svého vzniku tvůrci nepočítali s klimatickými změnami, které přinášejí časté povodně a způsobují mnohdy velká rizika. Zároveň už Povodí Vltavy nechce zažít podobnou situaci jako v roce 2002, kdy povodeň zničila veškeré vybavení přehrady včetně vodní elektrárny.

Proto podnik nechá Orlíku vybudovat nové přelivy za téměř 830 milionů korun. Rekonstrukce přehrady by měla být hotová v roce 2021, proveditele stavby chce Povodí Vltavy vybrat příští rok.

V průběhu oprav můžou vodohospodáři z technických důvodů snížit hladinu přehrady. Chataři a turisté si však přes léto nemusí dělat starosti, jejich pobyt u vody jim tato případná změna nezkazí.

Majitele zaoceánských parníků pak potěší zpráva o rekonstrukci lodního výtahu, který převáží plavidla mezi hladinami Orlíku. Po úpravě unese více než dvojnásobek – dokáže dopravovat lodi těžké až 6,6 tuny.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jižní Čechy, Orlík, přehrada, rekonstrukce, Vodní nádrž Orlík, Povodí Vltavy (státní podnik)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový Orlík udrží víc vody a umožní průplav těžším lodím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.