Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba obchvatu Budějc se pravděpodobně o rok prodlouží, problémem je spodní voda

Ředitelství silnic a dálnic zastavilo práce na tunelu Pohůrka. Obchvat, který měl být původně hotový příští rok v létě, bude nejspíš až v roce 2023. Největším problémem je totiž agresivní spodní voda, která může mít v budoucnu dopad na životnost celého tunelu.

Silničáři začali obchvat budovat v loňském roce. I když se zdálo, že zpoždění by mohlo přijít kvůli koronaviru stavbu nakonec zastavily technické problémy. 

„Místy je opravdu vysoký sloupec vody a je to složité hydrogeologické prostředí. O tomto problému jsme věděli už dřív. O skutečném stavu podloží a toho co se nachází pod stavbou zjišťujeme až v průběhu té samotné stavby,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

V provozu je teď 70 kilometrů D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Dálnice D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

ŘSD před několik měsíci realizovalo čtyřicetimetrové zkušební stěny, které byly spuštěny do svahu. Tyto lamely odhalily, že spodní voda by v budoucnu mohla ohrozit životnost celého tunelu. „Znovu jsme se radili se zhotovitele a projektantem a nyní pracujeme na optimalizaci technického návrhu tunelu. Na stole zatím nemáme definitivní rozhodnutí o konečné technologii, která by pro stavbu mostu byla optimální,“ popsal Rýdl

Ve hře jsou teď dvě varianty, které by problém se spodní vodou mohly vyřešit – milánské stěny a takzvané krabice, kdy se do hloubené jámy vloží monolitický objekt, do kterého se spodní voda nemůže dostat. Podle mluvčího je pravděpodobnější varianta druhá, protože u prvního případu je riziko, že voda bude pronikat do tunelu a je třeba vymyslet způsob jejího čerpání či odvodnění. 

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Pohůrka, obchvat, České Budějovice, práce, zpoždění, podzemní voda, tunel, Ředitelství silnic a dálnic, Nová Pohůrka, Praha, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Namísto aby začali novináři tlačit krajské ouřady, aby rychle začali řešit šílenost v podobě zničené veřejné dopravy za Zimoly s velice úzce souvisejícím ucpáním města auty těch, jimž hloupě zrušili busy a především osobní vlaky, tak se zde plká na téma vzdušných zámků v podobě dálnice, kterou zřejmě pod tlakem nějakých metonymických atavismů nazývají obchvatem. Přitom i průměrnému obyvateli ČB je jasné, že dálnice nijak nepomůže odlehčit městu od každodenních parkovacích magořin dojíždějících projevujících se smradem, hlukem, záborem místa, nehodami nervosních hledačů míst k parkování.

Středa, 13. května 2020, 10:54Odpovědět

Stavba obchvatu Budějc se pravděpodobně o rok prodlouží, problémem je spodní voda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.