Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Nepodložený krok, který nás poškozuje. Dopravní podnik nesouhlasí s tabulkou varující před šířením koronaviru v MHD

Jak se vyhnout nákaze koronavirem? Mimo jiné necestovat městskou hromadnou dopravou. Tak nějak by si mohla veřejnost přebrat graf prezentovaný týmem Chytré karantény, který řadí do nejrizikovějších aktivit například návštěvu barů, diskoték nebo právě cestování MHD. To se nelíbí městským dopravním podnikům. Podle nich jsou informace nepodložené a poškozují jejich provoz, když navyšují už více než miliardové ztráty z krize.

Dopravci nyní žádají o upřesnění údajů, uvedli dnes v dopise, který adresovali úřadu vlády. „Důrazně se ohrazujeme proti zveřejňování nepodložených informací ohledně rizikovosti cestování v městské hromadné dopravě v souvislosti s šířením nákazy covid-19. Nejen, že zveřejněná tabulka rizik přenosu není originální, ale není ani založena na reálných informacích,“ uvedlo v dopisu Sdružení dopravních podniků ČR.

Jednání týmu chytré karantény tak podle dopravců vážně ohrožuje zájmy provozovatelů i objednatelů veřejné dopravy. Ztráty v tržbách dopravních podniků v souvislosti s koronavirovou krizí se dosud vyšplhaly na 1,1 miliardy korun a šíření podobných informací může podle společnosti tyto škody ještě navýšit.

Dolejš: Nebráníme se diskuzi

Podobný názor má také vedení budějckého dopravního podniku. „Budeme čekat na odpověď na dopis, který byl adresován úřadu vlády Sdružením dopravních podniků ČR. Nebráníme se diskuzi, ale podobné nepodložené kroky, které se nezakládají na faktech a přesných datech, nás poškozují,“ doplnil předseda představenstva dopravního podniku Slavoj Dolejš.

Tabulku s riziky nákazy koronavirem při konkrétních činnostech zveřejnil tým Chytré karantény v pondělí na twitteru. K nejrizikovějším patří podle ní návštěva baru, jízda MHD nebo účast na velkých koncertech. Naopak nejmenší nebezpečí podle tabulky představuje sledování televize doma nebo venčení psa. Graf se ovšem následně stal předmětem kritiky.

Ve výsledné podobě neměl vzniknout například i podle vládního zmocněnce pro výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly, podle kterého česká data neumožňují sestavit tabulku s takovou přesností, jaká se objevuje v tabulce.

Podle zjištění iRozhlasu navíc graf téměř kompletně kopíruje stejný dokument vydaný americkou zdravotní organizací. A že se resort nechal Texaskou lékařskou asociací inspirovat, potvrdila serveru mluvčí Gabriela Štěpanyová. Podle ní jsou data „ověřena v českém prostředí“.

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Sdružení dopravních podniků ČR, ČTK

Štítky České Budějovice, dopravní podnik, Slavoj Dolejš, Sdružení dopravních podniků ČR, městská hromadná doprava, dopravní společnost, COVID-19, Chytrá karanténa, koronavirová krize, Roman Prymula, Úřad vlády České republiky, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

To je v JČ takový kolorit, tam se vyhánějí z veřejné dopravy cestující od 22. listopadu 2008 naprosto zásadně. Města mohou vylepšovat MHD do alelujá, jenže kraj pak zařízne autobusy a hlavně os. vlaky. A co se nestane? Města ucpávají auta těch, co jim nic nejede. Proti tomu jsou sars, covid, sluneční erupce, šílení střelci, magoři rozličných druhů ořezávátkem, jimi působená smrtnost je zcela marginální v porovnání s auťáky..

Středa, 2. září 2020, 18:45Odpovědět

Nepodložený krok, který nás poškozuje. Dopravní podnik nesouhlasí s tabulkou varující před šířením koronaviru v MHD  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.