Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Písek bude mít od prosince MHD na elektřinu a stlačený zemní plyn

V Písku budou od prosince jezdit jako MHD autobusy na elektřinu a stlačený zemní plyn. Město následně vyřadí vozy na fosilní palivo. S novými autobusy přijde také nový jízdní řád a snížení počtu linek. Město ale plánuje stále obsluhovat všechny aktuální zastávky.

Čtyři elektrobusy budou mít kapacitu 86 míst a jeden 51 pasažérů. Každý CNG autobus pak přepraví 85 lidí. „Autobusy na zemní plyn budou zvládat zejména tu ranní špičku, kdy jezdí nejvíce lidí do práce a dětí do škol. Elektrobusy budou zajišťovat dopravu ve zbylých časech. Zároveň připravujeme, a na to se velmi těším, že elektrobusy budou zajíždět také na velké náměstí. Zastávka před radnicí už dříve byla,“ uvedl místostarosta Písku Petr Hladík.

Město autobusy zavádělo postupně během října a pokračovat bude i v listopadu. Od prosince budou autobusy jezdil „na ostro“ v novém jízdním řádu, který přinese několik změn. Počet linek bude snížen z jedenácti na šest, trasy jsou ale vytvořeny tak, aby obsloužily všechny dosavadní zastávky. 

Vozový park kompletně obnovila společnost ČSAD Autobusy České Budějovice, která píseckou MHD zajišťuje. Jde o pět nových autobusů na elektřinu a dva na stlačený zemní plyn. „Společnost má požádáno o dotaci, která může dosáhnout až 85 procent z pořizovací ceny," řekl vedoucí technického oddělení ČSAD Autobusy České Budějovice Pavel Marek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Písek

Štítky městská hromadná doprava, MHD, Písek, zemní plyn, elektřina, Petr Hladík, Pavel Marek, ČSAD, ČSAD AUTOBUSY České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Písek bude mít od prosince MHD na elektřinu a stlačený zemní plyn  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.